2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Gazdaság

„Nem veszítenek a bankok, csak nem nyernek annyit”

Nem veszítenek a bankok a kormány újabb mentőcsomagjával, csak nem nyernek annyit, amennyit szeretnének – így látja a devizahitelek forintosítása utáni helyzetet Boros Imre közgazdász, aki a Hír TV P8 című műsorában azt mondta: a kiszámíthatóbb rendszer a pénzintézeteknek is kedvezne. A bankszövetséggel még tárgyal a kormány. A szervezet az ellene készülő eljárásokra nem akart reagálni, civilek akarnak feljelentést tenni, mert szerintük a pénzintézetek termékei az uzsorakölcsönökre hasonlítanak.

Németh Istvánnak és feleségének a múlt hónapban sikerült visszafizetni a devizahitelt. A szerződés aláírásakor még 148 forint volt a svájcifrank-árfolyam. „Nem gondoltuk volna, hogy ez a 14 ezer valahány száz forintos alapkölcsön törlesztő hitelünk föl fog menni 30 ezer forintra, mert gyakorlatilag, hogyha most ezt a 2 188 000 forintot elosztjuk, akkor ez annyira jön ki. Hát ez egy megdöbbentő szám, azért ez az uzsorakamatok uzsorakamatja, akárhogy is nézzük” – mondta Németh István.

A családban nem ez volt az egyetlen svájci frankban felvett kölcsön. A férfi veje 2008-ban vett fel 24 millió 200 ezer forintot szabad felhasználásra. A havi törlesztőrészlet akkor 148 ezer forint volt, az utóbbi időszakban ez az összeg meghaladta a 300 ezret is. A bankos kisasszony elmondása szerint hogyha a teljes futamidőt végigfizeti, akkor közel 72 millió forintban fog megállni az ő részéről felvett 24 millió forintos hitel. „Hát ezt bíróságra vittük ezt a dolgot, ez most pillanatnyilag ott is van” – nyilatkozta Németh Gyula.


Uzsorakamatról beszél a Civil Összefogás Fórum is a lakáscélú devizahitelek esetén – ezért feljelentésre készülnek a bankokkal és a bankszövetséggel szemben. „A mi véleményünk az, hogy itt uzsoráskamatról és uzsorásszerződésekről van szó. Ezért jogi tanácsadóink megvizsgálták a helyzetet, és az európai mintákat figyelembe véve lehetőség mutatkozik arra, hogy egy büntetőfeljelentéssel is éljünk” – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF elnöke.

A civil szervezet elnöke kedden egyeztetett a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel a devizahiteleseknek készülő újabb mentőcsomagról. A kormány minél előbb ki akarja vezetni a devizahiteleket a piacról, Boros Imre közgazdász szerint a kölcsönök forintosítása nem lehetetlenítené el a pénzintézeteket. „Itt is hamis a beszéd. Azt mondják, hogy mennyit fognak veszteni. Nem veszteni fognak, nem nyernek annyit, mint amennyiben reménykednek, amit egyébként nem is tudnak, mert honnét tudják, hogy hova mozdul a svájci frank pontosan. Egyet tudnak, hogy nekik jó lesz, de hogy mennyire, azt nem” – fogalmazott Boros Imre.

A bankszövetséggel még tárgyal a kormány a megoldásokról, a civilek feljelentésére a szervezet nem akart reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!