2017. december 13.,
szerda, Luca, Otília napja

„Nem kellenek harmadik országbeli munkavállalók”

KK

2017. március 2., csütörtök 19:35, frissítve: csütörtök 22:12

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, hogy ukrán vendégmunkásokkal akarja a kormány enyhíteni a munkaerőhiányt. Kordás László szerint a külföldi munkavállalókkal csak a magyar béreket akarják letörni. Szerinte a közmunkások átképzésével lenne elég ember a hazai munkaerőpiacon is.

„Mi Mongóliáig is elmegyünk lepkehálóval, mégsem találunk megfelelő munkaerőt” – fogalmazott kedden Ostorházi Károly, a Magyar Korróziós Szövetség elnöke. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keddi évadnyitó rendezvényén az egyre súlyosabb munkaerőhiányról kérdezték a vállalkozók Orbán Viktort.

„Óvnám magunkat attól, hogy bármilyen vendégmunkás-programot hirdessünk meg, ugyanakkor nagyon támogatom a cégeket, tehát anélkül, hogy meghirdetnénk egy országos vendégmunkás-programot, abban én nagyon támogatom a cégeket, keressük az útját-módját a miniszter úrral (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – szerk. megj.), hogyha valakinek az adott munkahelyre nincs Magyarországon már munkaerő-lehetősége vagy fölvételi lehetősége, nem talál ilyet, akkor legyen minél könnyebb és egyszerűbb idehozni olyanokat, akik egyébként hajlandók ezt a munkát elvégezni” – mondta a miniszterelnök.

Bár a kormányfő nem akar nyilvános vendégmunkás-programot, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, úgy tűnik, másként gondolja. Csütörtökön ugyanis útjára indították az Ukrán állampolgárok hazai hiányszakmákban történő foglalkoztatása című munkaerőpiaci roadshow-t. Ennek részeként azt írják, hogy Ukrajnában klasszikus marketingkampánnyal hívják majd fel a figyelmet a magyarországi munkalehetőségre, itthon pedig egy tizenhárom helyszínt érintő országos szakmai konferenciasorozat indítanak a témában.

A cégek egy része közben már lépett és igyekszik nem uniós országokból is munkásokhoz jutni.

„Ha harmadik országbeli munkavállalókról beszélünk, akkor a 60 ezer üres álláshellyel szeretném szembeállítani azt a körülbelül hatezer harmadik országbeli vendégmunkást, akik nemcsak Ukrajnából jöttek, hanem például Szerbiából is jöttek át Magyarországra” – reagált Cseresznyés Péter, az NGM munkaerőpiacért felelős államtitkára.

Nem kellenek az ukrán munkavállalók – ezt már a Magyar Szakszervezeti Szövetsége elnöke mondta. „Elfogadhatatlannak gondolom azt a munkáltatói mentalitást, úgy tűnik, hogy a kormánynál is elfogadást nyert, hogy külföldi, harmadik országból való vendégmunkásokkal törjék le a magyar béreket és pótolják azt az elvándorolt munkaerőtöbbletet, ami egyébként hiányzik a magyar gazdaságból” – közölte Kordás László.

A szakszervezetnél csak 30 ezer betöltetlen álláshelyről tudnak, de azt mondják, 200 ezer közmunkás van Magyarországon, akiknek egy részét minden bizonnyal át lehetne képezni, amivel csökkenteni lehetne a munkaerőhiányt.