2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Nem kell az itthon termesztett szuperzöldség a magyaroknak

Jelentősen csökkent az utóbbi években a spárga termőterülete és termésmennyisége Magyarországon, amelynek hátterében a termelők által alacsonynak tartott felvásárlási árak, illetve a munkaerőhiány állnak - tájékoztatta az Agrárszektort Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Hozzátette, mivel a magyarok nagyon kevés spárgát fogyasztanak, a hazai termés bőven elegendő az igények kielégíétésre, így az itthon termelt zöldség 60-90 százaléka exportra, döntően Németországba kerül.

  • Nem kell az itthon termesztett szuperzöldség a magyaroknak

Magyarországon idén körülbelül 1400 hektáron zajlik spárgatermesztés, az utóbbi öt évben azonban a termőterület és a termesztett mennyiség is csökkent hazánkban - tudatta az Agrárszektorral Hunyadi István.

Kiemelte, ez utóbbi esetében célszerű a 2020. évet nem figyelembe venni, mivel a koronavírus-járvány épp a spárga betakarítását megelőzően robbant ki itthon, és a hirtelen kialakult helyzetben (szezonális munkások hiánya, német HORECA szektor leállása, csökkent piaci igények) a termelők a területek egy részét nem tudták betakarítani. Arányait tekintve fehér spárgából termesztenek többet Magyarországon, a termőterület mintegy 80 százalékán folyik ennek a típusnak az előállítása.

A betakarított mennyiség évente 4,5 - 6,5 ezer tonna között ingadozik, függően az adott évi termőterület méretétől és az évjárati hatástól is

- közölte a szakember.

A tendenciózus csökkenésnek több oka van, egyrészt a termelők által alacsonynak tartott felvásárlási árak, másrészt a munkaerő kérdése, egyre nehezebb ugyanis megfelelő számú és minőségű embert találni a betakarításra - mondta Hunyadi István. Emellett a tavaszi fagyok sem kedveznek a termelőknek, a tavaszi hűvös időjárás ugyanis jelentősen hátráltatja a betakarítást, hiszen a spárgasípok érése lelassul a hideg időben. 

Egy esetleg bekövetkező hirtelen felmelegedés pedig a folyamatokat berobbantva okozhat problémát, a hirtelen beinduló állományok ugyanis piaci túlkínálathoz vezethetnek.

A magyarok nagyon kevés spárgát fogyasztanak, az egy főre jutó éves mennyiség kevesebb, mint negyed kiló, ami nagyon alacsonynak számít

- tájékoztatott a szakember. 

Csak az arányok szemléltetése kedvéért: a nagyfogyasztónak számító Németországban ennek körülbelül az ötszöröse-hatszorosa volt az egy főre jutó éves mennyiség a tavalyi évben, ami azonban a COVID-19 járvány és a bezárt HORECA szektor miatt volt ilyen alacsony, egy normális évben 2 kg/fő/év vagy e fölötti a német fogyasztás spárgából. 

Fogyasztási szokásainkból következik, hogy a hazai termés bőven elegendő az igények kielégítésére, így a magyar spárga nagy része exportra kerül, évjárattól függően a megtermelt mennyiség 60-90 százaléka a külpiacokon, döntően Németországban talál vevőre

- tudta meg az Agrárszektor Hunyadi Istvántól. Az árakkal kapcsolatban kiemelte, az értékesítési árat mindig az adott évi termesztési körülmények és a piaci versenytársak határozzák meg. 

A fogyasztók az elmúlt pár évben közel azonos árakon vásárolhatták a spárgát, de ez nem jelenti azt, hogy a termelői árak is ilyen stabilan alakultak. A külföldi értékesítés a fogyasztási szokásainkból fakadó kényszer, a külföldi felvásárlók gyakran nem fizetnek jó árat, mivel az európai piacokon nagy a konkurenciaharc. Ha például az időjárás úgy alakul, hogy a spanyol, német és magyar spárga szezonja összecsúszik, az árak a mélybe zuhannak. Ellenben ha a spanyol áru időben kifut a piacról és a német termés valami oknál fogva gyengébb a szokottnál, akkor tisztességes árat is el lehet érni. Az árak alakulásában nincs egyetlen örökérvényű igazság, mindig több tényező befolyásolja azt.

Az Agrárszektor arra is kíváncsi volt, jellemző-e hazánkban a spárga gépi betakarítása. A kérdésre a szakember elmondta, ez a módszer viszonylag újdonságnak számít a piacon, ráadásul ezeknek a berendezéseknek az ára jelenleg igen magas, egy 120-150 millió forintos beruházást pedig a kis területen termelők egész egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Mindebből következik tehát, hogy Magyarországon nem használnak a szedés során gépi technológiát a gazdálkodók. 

Agrárszektor

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!