2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Gazdaság

Nem hisznek Márki-Zay Péternek a belügyi dolgozók

Már az új kormány nevében írt alá megállapodást a belügyi szakszervezeteket tömörítő érdekegyeztető tanáccsal Márki-Zay Péter.

  • Nem hisznek Márki-Zay Péternek a belügyi dolgozók

Noha az országgyűlési választások csak e hét vasárnap lesznek, és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége a Fidesz–KDNP-t támogatja, Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje már az új kormány nevében írt alá megállapodást a Belügyi Érdekegyeztető Tanács szakszervezeteivel. Márki-Zay Péter történelmi jelentőségű megállapodásként mutatta be a munkavállalói képviseletekkel közös dokumentumot. 

Az érdekegyeztető tanács tagjai egyebek mellett a rendvédelmi dolgozókat, a tűzoltókat és a büntetés-végrehajtásban dolgozókat tömörítő érdekegyeztető fórum.

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanakkor több ágazati szakszervezet és sok munkavállaló felháborítónak tartja, hogy a belügyi dolgozók nevében írta alá a tanács munkavállalói oldala a dokumentumot. 

A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay Péter a leendő kormány nevében tesz felelőtlen ígéreteket a munkavállalóknak azt a látszatot keltve, hogy a belügyi dolgozók közösen álltak volna be a baloldal mögé.

Kampányfogásnak nevezték a Magyar Nemzet által megkérdezett érdekképviseleti vezetők, hogy Márki-Zay Péter történelmi megállapodásként tálalta a dokumentumot, mivel – ahogy a szövegből világosan kiderül – mindössze egy szándéknyilatkozatról van szó. Ebben csak arra tesz ígéretet a baloldal kormányfőjelöltje, ha kormányra kerülnének, az érdekképviseletek javasla­tait is figyelembe vennék a törvényalkotás során. 

Jogilag tehát nem kérhetők számon a baloldal ígéretei, mivel egyrészt a dokumentumban nem rögzítettek konkrét vállalásokat, másrészt noha az érdekegyeztető tanács munkavállalói oldalának nevében írták alá, ehhez nem volt meg az összes szakszervezet hozzájárulása.

A rendvédelmi szervek szociális, egzisztenciális, egészségügyi helyzetének javítását célzó javaslatokkal egyetértenek ugyan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó érdekképviseleti tisztségviselők, de végrehajtásukat egyértelműen csak kampányfogásnak tartják. 

Példaként említették a korkedvezményes nyugdíj újbóli bevezetését, amely felelőtlen ígéret úgy, hogy sok más ágazathoz hasonlóan létszámhiány van a belügyi területeken is. Új szolgálati törvényt csak kétharmados többséggel fogadhat el az Országgyűlés.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala Kocsis Mátétól, a Fidesz frakcióvezetőjétől is személyes találkozót kért még március elején. Kocsis Máté válaszában ugyanakkor kiemelte, csak a vasárnapi voksolást követően tartja időszerűnek az ágazat jövőjére vonatkozó egyeztetéseket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklős)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!