2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Domonkosok Magyarországon 03:00

Gazdaság

Nagy István: Az agrárfinanszírozás nélkülözhetetlen eszköze a hitelgarancia

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozásához nélkülözhetetlen eszköz a hitelgarancia - mondta keddi sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

  • Nagy István: Az agrárfinanszírozás nélkülözhetetlen eszköze a hitelgarancia

Nagy István szerint a magyar agrárium a korszerűsítés időszakába lépett, ezért különösen fontosnak nevezte mind a finanszírozási feltételek javítását, mind a beruházási hajlandóság ösztönzését. Hitelezési szempontból - mint mondta - a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges terület, hiszen a tőkeigényük rendkívül nagy, beruházásaik pedig olykor csak évek múlva, illetve bizonyos időszakokhoz kötötten térülnek meg.

A tárcavezető az agrárhitelezés sikerének tekinti, hogy az élelmiszergazdaság hitelállománya 2021 végére meghaladta az 1500 milliárd forintot, ami 4 év alatt másfélszeres emelkedést jelent. Eközben kétszer annyi, csaknem 500 milliárd forint hitelállományt támogat az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), amelynek kezességvállalását az Agrárminisztérium költségvetési forrásból támogatja - tette hozzá.

Nagy István szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődése 2010 óta látványos, és a következő évek még fontosabbnak ígérkeznek, hiszen 2023-tól további 2850 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztési forrásként. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program teljes korszerűsítésre törekszik, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés nemzetközi mércével is versenyképes legyen, Magyarország pedig ellenállóbbá váljon a külső gazdasági hatásokkal, az energia és az alapanyagok drágulásával szemben, kevésbé viseljék meg a globális járványhullámok, az időjárási szélsőségek - hangsúlyozta a miniszter.

Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója szintén az agrárhitelezés fenntartását emelte ki a sajtótájékoztatón. Herczegh András szerint a hitelgarancia egyrészt a bankoknak is kedvez, hiszen több hitel kihelyezését teszi lehetővé. A legfontosabb ugyanakkor, hogy a termelők közül sokan csak a hitelkockázat mérséklésével gondolkodhatnak beruházásokban, hitelgarancia nélkül kevésbé, vagy egyáltalán nem lennének hitelképesek.

Az AVHGA az utóbbi években 25-30 ezer őstermelő és családi gazdálkodó hitelezését tette lehetővé, majdnem 90 százalékuk mikro vállalkozás volt. Az AVHGA hitelgaranciája országszerte csaknem 2900 településre jutott el - tette hozzá.

Az alapítvány honlapján olvasható tájékoztató szerint a kezességvállalásuk azon vállalkozások finanszírozásához járul hozzá, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, így hitelezésük, támogatásuk kockázatos lenne. Az AVHGA feladata a készfizető kezesség olyan mikro, kis- és középvállalkozók számára, amelyek mezőgazdasági területen működnek, tevékenységük a vidékhez kapcsolódik - írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!