2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Nagy István: A régió közös fellépése szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

A következő hét év uniós agrárköltségvetését nem szabad csökkenteni, minimum szinten kell tartani, akár az egyes országok hozzájárulásának emelésével is - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Bábolnán, ahol első ízben rendezték meg a Közép-európai Agrárkamarák találkozóját, hat ország részvételével.

  • Nagy István: A régió közös fellépése szükséges az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

A miniszter hozzátette: a közép-európai országoknak közös a múltja, közösösek a problémái és az érdekei, ezért együtt kell fellépniük annak érdekében, hogy a gazdálkodás biztos megélhetést nyújtson a gazdák számára, és minőségi, hazai élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára. Mindezt a klímaváltozás megelőzése és a fenntartható fejlődés figyelembe vételével kell elérni.

A miniszter szerint Magyarországnak alapvetően három elvárása van az új közös agrárpolitikával szemben: kellően ambiciózus költségvetés legyen, megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá. Közölte, ez a három szempont alapvetően összefügg: hiába vannak ugyanis megfelelő szakpolitikai eszközök, ha közben jelentősen csökkennek a források, vagy ha az új támogatáselosztási modell nem eredményez majd a gyakorlatban könnyen végrehajtható, egyszerű szabályozást.

Nagy István elmondta: legalább ugyanilyen fontos, hogy olyan működőképes, pénzügyi kockázatok nélküli kifizetési szabályok kerüljenek elfogadásra, amelyeken keresztül a lehető legegyszerűbben tudják eljuttatni a támogatásokat a gazdákhoz.

Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Agrárkamara elnöke kifejtette, hogy az agrárkamarák egyetértenek abban, hogy az EU, és a dél-amerikai országok között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény mind a gazdák, mind a fogyasztók számára rendkívül előnytelen. Az ellenőrizetlen forrásból származó, hormonkezelt és szójával etetett haszonállatok húsának importálása tarthatatlan, hiszen az is szembemegy a klímatudatos mezőgazdasági termelés eszményével, hogy hatalmas esőerdőket irtanak ki a termőterületek növelése érdekében - mondta.

A sajtótájékoztató végén Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a mostani, gyümölcsöző tanácskozásnak lesz folytatása, legközelebb Ausztriában találkoznak a közép-európai agrárkamarák vezetői.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!