2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Nagy István: A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon - hangoztatta az agrárminiszter pénteken, a XVI. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok megnyitóján a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában.

  • Nagy István: A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek

Nagy István rámutatott, hogy ennek hatására a magyar díszkertész ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést. Ugyanakkor az is látszik, hogy a generációs kihívások és az elaprózódott piaci szerkezet az ágazat további fejlődését hátráltatja, ezért minden segítséget meg kíván adni a kormány ahhoz, hogy ezek a nehézségek megszűnjenek - tette hozzá.

A tárcavezető a rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte: a meghívott díszvendégek, Horvátország és Franciaország kiemelten fontos a magyarországi díszkertész ágazat szempontjából, mivel meghatározták a hazai kertészet sarokpontjait, szakmai fejlődésének irányait is.

Mint elmondta, miután Festetics György gróf a keszthelyi Georgikon tanárait tanulmányutakra küldte Európa számos országába, utazásaik nem csak a híres magyar kastélyparkok fejlődését határozták meg a 19. században, hanem a magyar agrárium eredményei is átjárták Európa nagy gazdaságait. Ezek a történelmi kapcsolatok később aztán szoros partnerségi együttműködéssé fejlődtek, amely így van napjainkban is, amikor az éghajlatváltozásból, az emberi tevékenységből, vagy az élőhelyek átalakulásából fakadó nehézségekkel kell megküzdeni.

A házigazda, Károlyi Angelica elmondta, hogy az elmúlt tizenöt évben az előadások témái nagyban átalakultak az aktuális társadalmi problémáknak megfelelően, főleg a klímaváltozást és a munkahelyeket érintő témákban. Megjegyezte, hogy az első években a hangsúly inkább a történeti kerteken, a tájépítészeten, tehát a kevésbé gazdasági jellegű témákon volt, ma már kevésbé, de azért próbálnak egyensúlyt tartani "a hasznos és a szép között".

Törő Gábor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a kastélyt működtető alapítvány kuratóriuma folyamatosan kulturális és egyéb programokkal színesíti a teljesen felújított kastély életét. Bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik Mórt a környező településekkel, így Fehérvárcsurgóval összekötő kerékpárút tervezése, a fejlesztés megvalósulása esetén pedig tovább nőhet a Károlyi kastély turisztikai vonzereje.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!