2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Most érdemes albérletet nézni, megtorpantak az árak

Hír TV

2018. augusztus 7., kedd 10:18, frissítve: kedd 10:20

Mióta meghirdették a felsőoktatási ponthatárokat másfél hete, 28 százalékot bővült a kiadó lakások kínálata, amely fékezheti az árak növekedését – mondta a Ma reggel adásában az ingatlan.com vezető szakértője.

Balogh László elmondta: 2014-et követően ismét növekedni kezdett a lakáspiac és ezzel együtt az albérleti piac. Az áremelkedés üteme azonban lassult a korábbi évekhez képest. Amíg 2015 óta 25 százalékkal emelkedtek az átlagos albérleti díjak, az elmúlt egy évben ez 10 százalékra csökkent.

Július és augusztus időszakban tavaly a kiadó lakások bérleti díja 10 ezer forinttal nőtt, idén ez már csak ezer forint volt. Az áremelkedés lassulását a lakáskínálat növekedése okozta – mondta Balogh László.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy bár a kiadó lakásoknál kisebb a kínálatuk, de a piac fontos részét képezik ma már a kiadó szobák. Ez költségmegosztás miatt lett ismét népszerűbb, mivel sokaknak aránytalanul nagy terhet jelent egy albérlet fenntartása – fogalmazott a szakértő.

Az egyetemi városokban is megfigyelhető az a trend, hogy egyre többen megosztják a bérleményt, az átlagos bérleti díj harmadáért, feléért lehet egy szobát bérelni – fogalmazott az ingatlan.com vezető szakértője.