2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Modern kapitalista rendszer – Karl Marx árnyékában

Hír TV

2018. május 4., péntek 15:57, frissítve: péntek 16:13

A marxi tanokat éltette a kínai elnök a német kommunista ideológus születésének 200. évfordulóján – Hszi Csin-ping egyúttal kijelentette: Kína továbbra is marxista alapokon álló állam marad. Közben Pekingben egy washingtoni delegáció részvételével folytatódott a tárgyalás a készülő nagy kínai–amerikai kapitalista kereskedelmi egyezményről.

„Marxnak igaza volt”  ez a hivatalos jelmondata a kínai évfordulós ünnepségeknek, amelyen a kínai állami ideológia atyjára, Karl Marxra emlékeznek. A pekingi Nagy Népi Csarnokban rendezték meg a nyitóünnepséget.

„A történelem bizonyítja, hogy igazuk volt azoknak a népeknek, amelyek a marxizmus követését választották. A Kínai Kommunista Pártnak igaza volt, amikor a zászlajára írta a marxizmus tanításait. A marxizmus alaptanításai a kínai valóság elemeivel ötvözni, és a marxizmus modernizációját népszerűsíteni helyes dolog” – fogalmazott az eseményen Hszi Csin-ping kínai elnök.

A kínai elnök minden párttagot a marxi írások tanulmányozására buzdított, mert azok a helyes életvezetés elveit tartalmazzák szerinte. „A szocializmusnak nincs egyetlen és megmásíthatatlan útja. A tudományos szocializmus elveit egy ország konkrét történelmi, kulturális hagyományaival, modernitásának fokával kell egybegyúrni, csak így ültethető át a gyakorlatba, így válik az elmélet valósággá” – emelte ki

A kínai állami sajtó már egy hete intenzív Marx-propagandát folytat, népszerűsítve a német kommunista ideológus nézeteit. Egyértelmű állásfoglalás ez a kommunista elvi alapok mellett miközben az elemzők arra mutatnak rá, hogy Kína gazdasága egyre inkább egy modern kapitalista rendszer jellegzetességeit mutatja, és társadalmi problémái – mint például a gazdag elitek kialakulása a szegény, főleg vidéki lakossággal szemben – is tipikus kapitalista tendenciákat mutatnak. Szakértők szerint a marxizmus emlegetése leginkább az egypártrendszer fenntartása érdekében hasznos a kínai vezetésnek.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!