2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Minimálisan tovább csökkenhetett az infláció + videó

Nyolc hónapja töretlenül bővül a hazai fogyasztás, és ez augusztusban is folytatódott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a KSH legfrissebb adataira reagált, amelyek szerint a nyár utolsó hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalma. Szakértők a fogyasztás további bővülésével számolnak, ami nagy lökést adhat a gazdaság növekedésének is.

  • Minimálisan tovább csökkenhetett az infláció + videó

Egyre több minden kerül a kasszaszalagra az élelmiszerboltokban, és egyre kevésbé az ár az egyetlen szempont, amit a vásárlók figyelembe vesznek.

Nyolcadik hónapja folyamatosan bővül a hazai kiskereskedelmi forgalom. Augusztusban 4,1 százalékkal költöttünk többet, mint egy évvel korábban.

Ehhez nagyban hozzájárultak a kormány inflációt letörő intézkedései, amelyek nyomán mára jelentősen javult a bérek vásárlóértéke.

Lentner Csaba közgazdász rámutatott: a magyar gazdaság újra lendületben van, hiszen a fizetőképes kereslet visszatért.

Ezek óriási eredmények,hogy a háztartásoknak a nettó reál pénzügyi vonala is a válság után most már rendeződik, tehát növekedés figyelhető meg ott is, nem az van, mint 20-ban, 21-ben, 22-ben, 23-ban, hogy hiába voltak úgymond a béremelések, de az infláció elvette a béremeléseknek az erejét, most már ez a helyzet megszűnt – hangsúlyozta Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. 

A fogyasztás pedig a GDP bővülésének egyik motorja. Ha többet vásárolunk, jobban nő a gazdaság, ami további fogyasztásnövekedést tesz lehetővé.

Ha jól csináljuk, akkor az idei 1-1,5-1,8 százalékos növekedést a gazdasági semlegesség politikájával a következő évben már 3-6 százalék közé tudjuk emelni... Ez a gazdasági teljesítmény pedig már olyan mértékű, amely minden dolgozó ember, minden gyermeket nevelő számára érezhető eredményt jelent – erről a kormányfő beszélt pénteken a Kossuth Rádiónak adott interjúban. Orbán Viktor kiemelte: újabb béremelésekkel a családi adókedvezmények növekedésével is számolni lehet.

A kormányülésen arról beszéltünk, hogy hogyan lehet elérni az 1000 eurós minimálbért és hogyan lehet elérni a mostani 600 ezer forintos átlagbérnek az 1 millió forintra emelését... Ez lehetséges, ha meg tudunk állapodni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal – mondta a miniszterelnök majd hozzátette: ehhez azonban nem csak a kormány munkájára van szükség, hanem erős választói felhatalmazásra is. A gazdasági semlegességet, az ideológiamentes gazdaságpolitikát ugyanis ma Brüsszelben nem nézik jó szemmel. Hazánkat megpróbálják letéríteni erről az útról, de ahogy fogalmazott: nekünk ki kell állnunk magunkért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lehet, kisebb mértékben emelkedik a minimálbér, mint sokan várták

Lehet, kisebb mértékben emelkedik a minimálbér, mint sokan várták

Nem tartható fenn trendszerűen a jelenlegi bérdinamika, ezért már jövőre valamilyen korrekcióra lesz szükség – erről beszélt a Világgazdaság makrogazdasági podcastorozata, a Bruttó legújabb adásában Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!