2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Mindenki megkapja januárban az egyik legfontosabb levelet a bankjától

Mindenki megnézheti, mennyit költött tavaly bankolásra, nem csak a számlavezetésre, hanem a többi szolgáltatásra is. Január végéig ugyanis a bankok elküldik az erről szóló levelet - közölte a money.hu

  • Mindenki megkapja januárban az egyik legfontosabb levelet a bankjától

A money.hu szakértői szerint egyrészt azért érdemes átböngészni a kimutatást, mert könnyen lehet, hogy vannak olyan tételek, amelyeket nem használnak az érintettek. Másrészt azért, mert akadhat olyan bank, amely olcsóbban nyújtja ugyanazokat a szolgáltatásokat.

A bankszámlaköltségek között éves szinten akár 10-30 ezer forintos különbség is lehet.

Havi átlagban kevesebb mint 9 milliárd forintot tettek ki a számlavezetésből származó banki bevételek 2020-ban, kilenc hónap alatt pedig közel 81 milliárd forintra rúgtak - derül ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójából. Ez csak a számlavezetéshez kapcsolódó összeget jelenti, emellett a különböző tranzakciókért, például az átutalásokért további összeget fizettek az ügyfelek a bankoknak. Arra tehát van statisztika, hogy a bankok hol tartanak,

tavaly óta pedig a bankolóknak sem kell a számlakivonatokból kibogarászni, hogy mennyibe kerül a mindennapi bankolás.

Idén is jön az egységes díjkimutatás

2020 óta a bankok minden év január 31-ig elküldik az úgynevezett egységes díjkimutatást, amelyből kiderül, hogy az érintettek mennyit költöttek a banki szolgáltatásokra, így például számlavezetésre, a netbanki, mobilbanki elérésre, az esetleges sms-es értesítésekre vagy az átutalásokra.

A múlt évben érkezett az első ilyen levél, de az csak a 2019 augusztus-decemberi időszakra szólt, a 2021 első hónapjában érkező banki levél pedig már az egész évre vonatkozó kiadásokat mutatja be.

Az egységes díjkimutatást azért vezették be, hogy átláthatóbbak legyenek a banki díjak és fokozódhasson a bankok ügyfelekért folytatott versenye.

Jöhetnek korlátlan csomagok?

A money.hu szakértői szerint

érdemes alaposan átböngészni a díjkimutatást. Kiderülhet, hogy vannak olyan szolgáltatások, amelyekért fizet valaki, de valójában nem is használja azokat.

Azért is érdemes megnézni a banki levelet, mert így összevethetőek a díjak más bankok “tarifáival” és kiderülhet, hogy van másik pénzintézet, ahol olcsóbban lehet bankolni.

Nemzetközi szinten már elterjedtnek mondhatóak azok a számlák, amelyek egy adott díjért akár korlátlan tranzakciót biztosítanak, ezzel szemben Magyarországon inkább a tranzakcióalapú árazás van fölényben. A jövőben azonban növekedhet a kereslet a fix havi díjért meghatározott számú vagy éppen korlátlan tranzakciót biztosító számlák iránt.

Monoey.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!