2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Milliárdos forgalom, őrület a plázákban: itt a Black Friday

Hír TV

2017. november 24., péntek 10:34, frissítve: szombat 10:58

Fizetésemelésért sztrájkoltak az olasz és a német kereskedelmi dolgozók a Black Friday alkalmából. Nagy-Britanniában pedig egy vaklárma akasztotta meg pár órára a zavartalan vásárlást. A legnagyobb vásárlói roham az idén is az Egyesült Államokban volt.

Az Egyesült Államokban már 1952 óta a hálaadás napját követő péntek, az úgynevezett Black Friday a kezdete a karácsonyi bevásárlási időszaknak. Ilyenkor már hajnalban, órákkal a boltok nyitása előtt sorban álltak az emberek, hogy elsőként válogathassanak a leárazott termékek közül.

A New York-i Macy’s áruház már előző nap, csütörtök délután öt órakor újranyitott az akciós termékekkel. A legtöbben a játékokat és az elektronikai cikkeket keresték idén is. Szinte mindenki megpakolt bevásárlókocsival érkezett a pénztárhoz.

Korábban sokszor dulakodásra is sor került az áruházakban, de ilyen jeleneteket egyre kevésbé látni, sokan ugyanis el se mennek a vásárlók a túlzsúfolt áruházakba, inkább a világhálóról rendelik meg az árut. Csütörtök este már 1,5 milliárd dollár értékben futottak be megrendelések a kereskedőkhöz.

Néhány órával később az Atlanti-óceán túloldalán is elkezdődött a leértékelési és vásárlási láz.

Tízből hat termék más időszakban olcsóbb

Nagy-Britanniában azonban ezzel párhuzamosan a tudatos vásárlók felvilágosító kampánya is zajlik. „Megnéztük a tavalyi Black Friday legnépszerűbb termékeit, és egész évben követtük az árukat. Arra jutottunk, hogy 10-ből 6 termék az év más időszakában olcsóbb volt, mint a fekete pénteken. Az embereknek ezért alaposan utána kell nézniük az árak alakulásának, és gondoskodniuk kell arról, hogy tényleg jó vásárt csináljanak a fekete pénteken” – mondta Pete Moorey, a Which? független fogyasztóvédelmi szervezet kampányigazgatója.

Este aztán a londoniak egy része pár órán keresztül egyáltalán nem vásárlással töltötte az idejét. Sokan fejvesztve menekültek a főváros bevásárlónegyedéből, ahol egy lövöldözés híre keltett pánikot. A rendőrség le is zárta az Oxford Circust és a közeli metróállomásokat, de kiderült, hogy csak vaklárma volt, amit sokan terrortámadásnak hittek. Ezután a környéken is folytatódott a vásárlás.

Franciaországban sok üzlet most először próbálkozott a Black Friday bevezetésével, de az őrült vásárlói roham elmaradt. Németországban és Olaszországban pedig a kereskedelmi dolgozók egy része az év egyik legforgalmasabb napját arra használta, hogy sztrájkkal követeljen magának fizetésemelést. Az online vásárlás óriásának, az Amazonnak a két országban összesen 500 dolgozója nem vette fel a munkát a fekete pénteken.

November és december a két legfontosabb hónap a kiskereskedelemben, a boltok ilyenkor éves forgalmuk 40 százalékát is lebonyolíthatják.

Itthon 25-30 milliárd forintos forgalmat várnak a magyar kereskedők a fekete pénteken – derül ki a GKI Digital és az Árukereső közös kutatásából. Vannak olyan üzletek, ahol egész héten tart a fekete pénteki akció, sőt volt, ahol már a múlt héten megtartották.

A piaci szereplők 1,1 millió vásárlást várnak az Amerikából átvett akciótól, amit a magyar netáruházak közel kétharmada hirdetett meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!