2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Gazdaság

Menczer: Mától naponta kilencszer közlekednek a Budapest-Esztergom vonalon KISS emeletes motorvonatok

A kormány folytatja a 2010-ben megkezdett vasútfejlesztést - hangsúlyozta Menczer Tamás külügyi államtitkár, Pest megye 2-es választókerületének parlamenti képviselőjelöltje szerdán sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy még több emeletes motorvonat közlekedik a Budapest-Esztergom vasútvonalon március 16-tól.

  • Menczer: Mától naponta kilencszer közlekednek a Budapest-Esztergom vonalon KISS emeletes motorvonatok

   

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hozzátette, a Budapest-Esztergom vasútvonalon jelentős kapacitásbővítést jelent a napi 9 KISS emeletes motorvonatpár közlekedése, kényelmesebb utazást tesz lehetővé, hiszen ezek a járművek wifi és klíma berendezéssel, korszerű utastájékoztatási rendszerrel, a mobileszközök töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek.

    Menczer Tamás elmondta, választókörzetében a Budapest-Esztergom vasútvonal négy település lakóit érint: Solymárt, Piliscsabát, Pilisjászfalut és Pilisszentivánt.

    Felidézte, tavaly november 2-án jelentették be, hogy ezen a vonalon naponta 3 vonatpárban közlekedik KISS emeletes motorvonat. A helyiek visszajelzése alapján a vonatok jók, de a kapacitás kevés, elsősorban a reggeli időszakban. A tárgyalások eredményeként február 28-án bejelentették, hogy a napi 3 vonatpár helyett 4 vonatpár közlekedik, mostantól pedig naponta 9 KISS emeletes motorvonatpár viszi az utasokat a Budapest-Esztergom vasútvonalon.

    A külügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a vasútfejlesztés túlmutat önmagán, a klímavédelmi célok nem érhetők el nélküle. A vasút az egyik legfenntarthatóbb közlekedési eszköz, az üvegházhatású gázoknak alig 1 százalékát bocsátják ki a vonatok az EU-ban, ezért a magyar kormány is fontosnak tartja a vasútfejlesztést, és fordít a gördülőállomány megújítására az idei évtizedben 2 ezer milliárd forintot.

    Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere, Komárom-Esztergom megye 2-es választókerületének parlamenti képviselőjelöltje elmondta: körzetében a bővítés négy települést, Esztergomot, Dorogot, Leányvárt, Piliscsévet közvetlenül érinti, illetve a környékről sokan veszik igényben ezeket a járatokat budapesti utazásukhoz. Ezért fontos a bővítés megvalósítása, a fejlesztés folytatása. Hozzátette: bíznak abban, hogy minél többen használják majd a vonatot közlekedésükhöz.

    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, Magyarországnak 2010 óta vasútbarát kormánya van, a 176 éves magyar vasúti közlekedés az elmúlt években soha nem látott mértékben fejlődött.

    Ismertette, hogy ebben az évtizedben mintegy 2 ezer milliárd forintot fordítanak a gördülőállomány megújítására, a következő 10-15 évben pedig a közlekedésfejlesztés középpontjában a vasútfejlesztés fog állni.

    Kijelentette, a vasútnak magas színvonalon megbízható szolgáltatást kell nyújtania, ezt a célt szolgálja az eddig átvett 31 KISS emeletes motorvonat is, a korszerű járművek egyre nagyobb arányban jelennek meg az elővárosi közlekedésben is, ezzel a kapacitás növekszik, a zsúfoltság csökken.

    Schanda Tamás szerint 2010 előtt a baloldali kormányzás mostohagyerekként kezelte a közösségi közlekedés gerincét adó vasúti közlekedést, vasútvonalakat zárt be, vasutascsaládokat sodort bizonytalan helyzetbe, és lepusztított vasúttársaságot hagyott maga mögött. A közösen elért eredményeket meg kell védeni, és folytatni kell az ország építését - hangoztatta

    Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte, a kormány vasútbarát jellegét mutatja az is, hogy a vasúttársaság a koronavírus-járvány idején is tudott működni, a dolgozók nem veszítették el munkájukat.

    A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint az elmúlt időszak egyik legjobban sikerült vasútfejlesztése a Budapest-Esztergom vonalon valósult meg. Példaként említette, hogy a fejlesztés előtti időszakhoz képest megháromszorozódott az utasok száma ezen a vonalon.

    Megjegyezte, a vasút az infrastruktúra, a gördülőállomány, az állomások megújulásával versenyképes kínálatot tud adni.

 

Fotó: mavcsoport.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!