2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Mellár szerint az MNB megakadályozhatta volna a forintgyengülést

Hír TV

2018. július 2., hétfő 15:27, frissítve: hétfő 16:45

Továbbra is történelmi mélyponton a forint, reggel ismét 330 fölé gyengült az euróval szemben, de a dollárhoz viszonyítva is igen gyenge. Közben forintügyben kommunikációs stopot léptetett életbe a jegybank.

Hetek óta gyengélkedik a forint, lassan nem telik el úgy nap, hogy ne érne el negatív rekordokat a magyar fizetőeszköz.  Szakértők szerint elkerülhetetlennek látszik, hogy a jegybank szakítva az elmúlt évek tendenciájával, megkezdje az alapkamat emelését. Az Equlior elemzője azt mondta folyamatos kamatemelésre kell készülni.

„Azt gondolom, hogy a kamatemelési ciklus hosszú évekig is tarthat, és egy olyan egyensúlyi szintre fognak felkerülni, ahol már nem fékezi a gazdasági növekedést, de kezelni lehet vele az inflációs folyamatokat, ami épp most kezd megindulni globálisan. Tehát a mostani szinthez képest 1-2 százalékkal magasabb kamatszintre kell készülnünk hosszabb távon is” – fogalmazott az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője, Varga Zoltán.

„Biztos hogy Soros és az Ő ügynökei vannak a dolog mögött, ők próbálják elveszejteni a forintot” – így reagált Mellár Tamás hétfőn a parlamentben arra a kormányzati felvetésre, hogy spekulánsok állhatnak a forint gyengélkedése mögött. A közgazdász politikus szerint a fő probléma, hogy a növekvő infláció ellenére a jegybank nem emeli az alapkamatot. Mellár azt mondta: valakik jól járhatnak a gyenge forinttal.

„Az, aki tudja, vagy sejti azt, hogy mikor történik meg Magyarországon a kamatforduló, tehát mikor fog a jegybank kamatot emelni, az nagyon jól tud spekulálni, és nagyon nagy haszonra tud szert tenni mindaddig ameddig ez a kamatemelés meg nem valósul. Nekem valami azt súgja egyébként, hogy itt és most nem Soros György az, aki a legautentikusabb információkkal rendelkezik a tekintetben, hogy az MNB mikor is szándékozik kamatlábat emelni” – jelentette ki a politikus.

Az innovációs és technológiai minisztérium államtitkára hosszasan sorolta a kormány foglalkoztatáspolitikai eredményeit, de a forint gyengülésével kapcsolatos felvetésekre gyakorlatilag nem reagált.

„Hogy az MNB mikor fogja az alapkamatot megemelni, azt az MNB tudja, és Ő fogja megtenni. Természetesen Ön is tudja nagyon jól, hogy egy árfolyam politikának különböző hatásai lehetnek, és az árfolyam politika gazdasági célokat is szolgál” – jelentette ki Cseresnyés Péter.

A jegybank viszont hírzárlatot rendelt el. A folyamatos forintgyengüléstől vélhetően nem függetlenül szerdán jelentősen emeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol. A benzin 7, míg a gázolaj 5 forinttal drágul, így literenként 399 és 407 forint között alakulnak majd az üzemanyagárak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!