2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Már most csaknem 30 milliárdot osztott szét a külügy

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 08:21

Kormányzati milliárdok
Csak az első negyedévben több mint 28 milliárd forintot osztott szét egyedi támogatásként a Külügyminisztérium - írja a Zoom.hu a tárca honlapján közzétett adatok alapján. A pénzért cserébe csaknem 3400 munkahely létesül a tervek szerint, egy munkahely így átlagosan 8,3 millió forintos támogatással jön létre. Szijjártó Péter minisztériuma a legtöbb pénzzel egy német cég debreceni beruházását támogatta - a 15 milliárdos összköltség harmadát fizették ki. Kétmilliárd forintot kapott egy magyar kisrepülőket gyártó vállalkozás, de jutott pénz a kisvárdai Bárány-család beruházásához, és egy kóser-vágóhíd kialakítására is. A 18 támogatott cég közül mindössze négy volt magyar hátterű.

Pálinkatanács
Hetvenmilliós segítséget kapott a Pálinka Nemzeti Tanács a Földművelésügyi minisztériumtól — tudta meg a 24.hu. A majdnem egy évre szóló szerződést március elején írták alá. A tanácsot annyira komolyan gondolja a kormányzat, hogy a Magyar Tudományos Akadémiához hasonló köztestületi rangot kapott három éve, két éve pedig elkezdődött a Nemzeti Pálinkastratégia kidolgozása, pedig a portál szerint a Magyarországon főzött pálinka többsége belföldön fogy el és csak elenyésző mennyiség kerül külföldre.

Méhészek
Örülnek a méhészek, hogy az Európai Unió több méhgyilkos növényvédő szert betiltott április végén - ezt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület pécsi elnöke nyilatkozta a hírtévének. A mezőgazdaságban ezeket a betiltott szereket csávázásra és földi permetezésre használták. Az Európai Bizottság javaslatát 16 ország támogatta, nyolcan tartózkodtak, négy tagállam, köztük Magyarország, pedig ellenezte a döntést.

Vodafone
Megveszi a UPC-t a Vodafone. A világ legnagyobb mobilszolgáltatója 18,4 milliárd euróért vásárol meg több leánycéget az amerikai anyavállalattól - ezek között van a magyar kábelszolgáltató is. A Vodafone piaci részesedése az üzlet lezárulta után jelentősen megnő: Európában megszorongathatják a távközlési szektort domináló Deutsche Telekomot, Magyarországon pedig a piacvezető Telekomhoz kerülhetnek közelebb.

Segítségkérés
Ismét a Nemzetközi Valutaalaptól kér segítséget Argentína. A dél-amerikai ország a nemzeti fizetőeszköz leértékelődése miatt fordult a szervezethez. A kormány intézkedései ellenére a peso árfolyama egy hét alatt csaknem 5%-ot esett a dollárral szemben, részben az amerikai állampapírhozam emelkedése miatt. Az argentin elnök szerint az IMF-fel való megállapodás véget vetne a gyengülésnek, és megerősítené a növekedési programot.

BUX
Másfél százalékos csökkenéssel, 36 588 ponton zárta a szerdai kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A vezető papírok veszítettek értékükből.

Deviza
A forint is gyengült a meghatározó devizákkal szemben, az euró árfolyama 315 forint fölött járt. A dollár 266, a svájci frank pedig 264 forintot ért tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!