2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Magyar Nemzet: Ötszázmilliárd forintért vásárolhat a lakosság ajándékot, iparcikkeket

Stabilan bővül a lakossági költekezés az ünnepek előtt, a kereskedők szerint a ma kezdődő bronzhétvégére már látszik, hogy az év végén sem fogják vissza drágább beruházásaikat a családok - ismerteti a szombati Magyar Nemzet. A napilappal az Országos Kereskedelmi Szövetség közölte: karácsonyig minden hétvégén a tavalyit meghaladó forgalommal számolnak, az iparcikkek értékesítéséből csak decemberben legalább félezer milliárd forint körül részesülhetnek a boltok. Megállapították: az idei, válság előtti időket idéző belső fogyasztás azt mutatja, hogy javult a magyarok ételszínvonala, emiatt idén rekordokat érhet el az ünnepek előtti értékesítés.

  • Magyar Nemzet: Ötszázmilliárd forintért vásárolhat a lakosság ajándékot, iparcikkeket

A bronzhétvégét megelőzően már több száz millió forintot hagyott a lakosság a boltokban. Az ünnepek előtt minden termékkörben meredeken emelkednek az eladások, karácsony közeledtével napról napra felfokozott ütemben. Már nemcsak az alapvetőnek számító élelmiszerek fogynak jobban, mint korábban, hanem második éve bővül az iparcikkek értékesítése is, ami arra utal, hogy a lakosság jövedelmi viszonyai tartósan javultak. A korábbiaknál gazdagabb ünnep elé nézünk, értékben és mennyiségben is növekedést vár a teljes kiskereskedelem decemberben, ahogy az egész 2019-es évre jellemző a gyarapodás - mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Közölte: a bronzvasárnapot megelőző szombati munkanapon a várakozások szerint fölfut a boltok látogatottsága, a bevásárlóközpontok, piacok környékén sűrű, karácsonyig már nem csituló forgalommal számolhatnak a vásárlók.

Vámos György rámutatott: míg 2013-tól a legtöbben a válság éveiben elmaradt nagyobb beruházásokat pótolták a háztartásban, második éve már a gyarapodás, a minőségi szintlépés jegyében telnek a magyar családok vásárlásai, ez érződik az idei főszezon első tapasztalataiból is.

Mint mondta, a piaci szereplők jelzései és az egész évben jellemző stabil növekedés alapján a decemberre becsült, összesen több mint 1200 milliárd forintos bolti értékesítésből várhatóan több mint 500 milliárdot költenek majd a vásárlók az ajándékokat is magába foglaló iparcikkek, tartós fogyasztási eszközök, használati tárgyak beszerzéseire, ami az előző években tapasztalt gyarapodáshoz képest is kiemelkedő arány ebben a termékkörben.

A főtitkár megjegyezte, az is látszik, hogy nem csupán az ünnepekre nyitják ki pénztárcájukat a magyarok, mivel egész évben az uniós átlagnál gyorsabban bővült itthon a belső fogyasztás, ami jövőre a várakozások szerint némi ütembeli lassulással tovább nő.

Kitért arra is, hogy az áruházakban, kisebb boltokban is általános jelenség a munkaerőhiány, ami azonban az idén nem fokozódott, noha a vásárlások élénkültek. Az ünnepi szezon kiszolgálását többféle eszközzel igyekeznek biztosítani a piaci szereplők, így a korábbi években is sűrű év végi bolti rohamban nem várhatók rendkívüli helyzetek az idénymunkásokkal kiegészített jelenlegi alkalmazotti állománnyal.

MTI/ Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!