2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Luxemburg is belép a Paks II. elleni vizsgálatba

Hír TV

2018. március 3., szombat 08:26, frissítve: szombat 11:43

Ausztria után Luxemburg is belép az Európai Bíróság előtt a Paks II. állami támogatása miatt indult eljárásba, így az ügyből az egész európai energiapolitikát meghatározó precedensper lehet – írja a Népszava.

Bécs februárban jelentette be, hogy pert indít az Európai Bíróság előtt a tervezett paksi bővítés állami támogatásának engedélyezése ellen. A per tárgya, hogy kipótolhatja-e a kormány költségvetési forrásból a paksi beruházás várhatóan ezermilliárdos veszteségét.

Jávor Benedek (Párbeszéd) európai parlamenti képviselő Facebook-oldalán jelent meg információ arról, hogy Luxemburg hétfőn csatlakozik Ausztriához az ügyben. Az ellenzéki politikus szerint a miniállam belépésével csökken a veszélye annak, hogy az Orbán-kormány befolyásolni tudja a perben képviselt álláspontot.

„Luxemburg várhatóan jövő hét elején bejelenti, hogy csatlakozik az Ausztria által az Európai Bíróságon, az Európai Bizottsággal szemben indított keresethez Paks II. ügyében. Európában az egész paksi ügyet precedensértékű történetnek tartják, tehát itt nem egy osztrák–magyar konfliktusról van szó. Luxemburg belépése a perbe megerősíti azt a vonalat, hogy újra kell gondolni, és az Európai Bíróságnak újra kell értelmezni, hogyan lehet alkalmazni az Euratom-szerződést; vajon a nukleáris energia mentesíthető-e az európai versenyjogi szabályok alól. Létrejöhet egy olyan helyzet, amikor egy egységes európai energiapiacon az atomenergia-szektort gyakorlatilag kivonják az európai versenyjogi szabályok alól, nem kell alkalmazniuk a közbeszerzési szabályokat” – jelentette ki az üggyel kapcsolatban a Párbeszéd képviselője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!