2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Domonkosok Magyarországon 03:00

Gazdaság

Londoni elemzők: Az MNB világossá tette, hogy továbbra is az infláció megfékezésére összpontosít

Londoni pénzügyi elemzők értékelései szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a keddi kamatdöntő ülésen világossá tette, hogy monetáris politikáját továbbra is az infláció megfékezésére összpontosítja.

  • Londoni elemzők: Az MNB világossá tette, hogy továbbra is az infláció megfékezésére összpontosít

Az MNB monetáris tanácsa kedden 100 bázisponttal 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Liam Peach, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza kedd esti helyzetértékelésében úgy fogalmazott: a magyar jegybank "nem is tehette volna egyértelműbbé", hogy figyelmének középpontjában változatlanul az inflációs nyomás letörése áll.

A vezető elemző szerint a kamatdöntés bejelentése után kiadott közlemény és a sajtóértekezleten elhangzott, szigorítási hajlamot tükröző nyilatkozatok nyomán valószínűsíthető, hogy ha a forint a legközelebbi jövőben ismét nyomás alá kerül, azt az egyhetes betéti eszköz kamatának agresszív emelése követheti.

Peach hangsúlyozta: nem ez a Capital Economics alapeseti forgatókönyve, a ház várakozása azonban ezzel együtt is az, hogy az MNB tartja magát a piacnak adott új útmutatásához, amely az alapkamat és az egyhetes betéti kamat - a bankközi kamatok befolyásolására elsődlegesen használt ráta - közötti rés fokozatos zárására utal.

Az elemző szerint a ház előrejelzése az, hogy az MNB monetáris tanácsa a következő kamatdöntő üléseken is 100 bázispontos lépésekkel emeli az alapkamatot, és az alapkamat a rövid távú bankközi kamatokkal együtt az idén 8 százalék közelébe emelkedik.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja kedd esti helyzetértékelésében szintén azt emelte ki, hogy jóllehet az alapkamat még mindig az egyhetes betéti eszköz 5,85 százalékos kamata alatt jár, az MNB hangsúlyozta készségét gyors és rugalmas válaszlépésekre az egyhetes betéti kamat emelésének formájában, ha ezt a rövidtávú pénzügyi és árupiaci kockázatok indokolják.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB hozzáigazította alapállását a megnövekedett inflációs kockázatokhoz és egyértelművé tette, hogy az alapvető inflációs kockázatok és a magasabb inflációs várakozások a monetáris kondíciók további szigorítását teszik szükségessé, beleértve az eddigieknél nagyobb lépésekben folytatódó alapkamat-emeléseket.

A Morgan Stanley elemzői közölték: mindezt arra utaló jelként értelmezik, hogy az egyhetes betéti kamat és a jegybanki alapkamat emelése egyaránt folytatódik, de nagyobb üteművé válik az alapkamat felzárkóztatása.

A ház szerint az alapkamat emelési ütemének gyorsításáról hozott keddi döntés önmagában kevéssé szigorítja a monetáris kondíciókat, amelyekben még mindig az 5,85 százalékos egyhetes betéti kamat a meghatározó tényező. A kedden megfogalmazott, egyértelműen kemény hangvételű üzenetek ugyanakkor arra vallanak, hogy az MNB szándéka a pénzügyi és az árstabilitás megvédése további kamatemelésekkel.

Mindezt egybevetve a Morgan Stanley várakozása az, hogy az MNB az egyhetes betéti kamatot 6,85 százalékig emeli. A cég hangsúlyozza, hogy erre az előrejelzésére felfelé ható kockázatokat lát, függően a forintárfolyam hetenkénti alakulásától.

Másrészről ugyanakkor a világgazdasági növekedés lassulása tovagyűrűző hatásokkal járhat, amelyeknek a nagyon nyitott magyar gazdaság erőteljesen ki lenne téve, és az esetleges negatív növekedési meglepetések enyhíthetik az MNB jelenlegi szigorító alapállását - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

A londoni elemzői közösségben vannak olyan előrejelzések, amelyek az ukrajnai háború miatt a korábban vártnál számottevően lassabb világgazdasági növekedéssel számolnak az idén.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott friss negyedéves globális előrejelzésében közölte: 0,7 százalékponttal, az előző negyedéves prognózisában szereplő 4,2 százalékról 3,5 százalékra rontotta a világgazdaság idei növekedésére szóló becslését.

A cég a globális átlagon belül 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít az euróövezetben, 1,5 százalékponttal lassabbat az eddigi prognózisában szereplő ütemnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!