2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Lendületet adhat egy kedvező megállapodás

Nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a negyedéves GDP-adatokból, mivel azok nem a gazdaság valódi helyzetét jelzik – mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában Pogátsa Zoltán közgazdász.

A szakember szerint egy kedvező, hosszú távú IMF-megállapodás esetén csökkenhet a hazai kamatráta, ami beindíthatja a jelenleg stagnáló hazai hitelezést. Pogátsa Zoltán a műsorban kifejtette: az IMF-nek lehet hatása arra, hogy Magyarországon milyen a kamatráta, ezt csökkentheti egy megállapodás. A közgazdász kiemelte: nagyon fontos az, hogy milyen lesz az egyezmény tartalma. – Ha ez egy kedvező, hosszútávú, stabilitást teremtő program, akkor annak pozitív hatása lehet, ha nem, akkor ezt akár negatívan is értékelhetik a piacok – vélekedett.

Több ország örülne az adatnak


Az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A magyar gazdaság teljesítménye az európai gazdaság visszaesésével együtt mozgott. Hazánk az uniós és euróövezeti átlagnak számító visszaesést produkálta, melyet – 0,2 százalék – számos tagállamnak nem sikerült elérnie. Az adatok sem az elemzőket, sem a szaktárcát nem lepték meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) úgy számol, hogy a második félévben fellendül a gazdaság teljesítménye.



Az adatokra reagálva Cséfalvay Zoltán a Hír TV-nek kifejtette: a stabil költségvetési politika fenntartása és az államadósság csökkentése a magyar kormány legfontosabb feladata, mely „növekedési áldozatokkal jár”. Hazánkban az egyik legnagyobb mértékben csökkent az államadósság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!