2022. 05. 22. Vasárnap Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Vetítő 23:10

Gazdaság

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta a péntek este Londonban bejelentett lépést, hogy az elmúlt hetekben növekedett, és várhatóan magas szinten marad a politikai kockázat Kazahsztánban, és ez növeli a bizonytalanságot az olyan esetleges kormányzati akciókkal kapcsolatban is, amelyek negatív hatást gyakorolhatnak a nem kormányzati adósságkibocsátókra.

A Moody's közölte: az eddigi "A2"-ről "A3"-ra rontotta a Kazahsztánra megállapított osztályzati országplafont a helyi valutában denominált adósságkötelezettségek esetében, és "A3"-ról "Baa1"-re vette vissza a devizakötelezettségek felső besorolási korlátját.

A Moody's osztályzati módszertanában a helyi valutában fennálló kötelezettségek országplafonja azt az általános országkockázatot tükrözi, amely a helyben bejegyzett kereskedelmi adósok helyi fizetőeszközben kibocsátott teljes adósságállományát érinti.

Ugyanez vonatkozik az olyan strukturált tranzakciókra, amelyek pénzforgalmát elsősorban hazai eszközök, illetve rezidens befektetők generálják.

A devizakötelezettségekre megállapított besorolási országplafon a Moody's minősítési metodikája szerint azokat az átutalási és konvertibilitási kockázatokat tartalmazza, amelyek a hazai bejegyzésű kereskedelmi adósok nemzetközi kötelezettségeinek törlesztését, illetve a devizabetét-tulajdonosok betétkivonási képességét érintő esetleges kormányzati korlátozásokból eredhetnek.

A kazahsztáni besorolási országplafonok pénteki csökkentéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemeli: a "Baa2" szintű kazah szuverén besorolás és a helyi valutában kibocsátott kereskedelmi adósságok új besorolási országplafonja közötti kétfokozatnyi különbség azt tükrözi, hogy a legutóbbi időszak zavargásai és az ezekre adott kormányzati válaszlépések nyomán romlott a politikai környezet kiszámíthatósága.

Szerepet játszik emellett a kazahsztáni kormány viszonylag széleskörű jelenléte a hazai gazdaságban, valamint az, hogy a kormány és a nem kormányzati adósságkibocsátók egyaránt ki vannak téve egyetlen bevételi forrásnak, mégpedig a nyersolaj-jövedelmeknek.

Ezzel szemben áll ugyanakkor az ország stabil külső fizetési pozíciója, tekintettel Kazahsztán nettó hitelezői státusára, valamint a viszonylag kiszámítható és átlátható szakpolitikai keretrendszer - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A hazai valutában, illetve a devizában kibocsátott kereskedelmi adósságok besorolási országplafonja közötti egyfokozatnyi különbség a Moody's szerint azt veszi figyelembe, hogy a kazah hatóságok elkötelezettek a rugalmas árfolyamrendszer mellett, és ezt jelentős devizaeszköz-állomány támasztja alá, amely mérsékli az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát.

A helyi értéktőzsde működésének felfüggesztése, valamint a banki szolgáltatásokra, a devizaműveletekre és kifizetésekre elrendelt legutóbbi korlátozások fennakadásokat okoztak ugyan, de ezek csak átmeneti jellegűek voltak, és a Moody's nem számol azzal, hogy a kazah kormány ismét ilyen intézkedésekhez folyamodik, hacsak nem állnak elő kivételes körülmények. Az ilyen lépések ez utóbbi esetben is csak korlátozott időtartamra szólnának - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!