2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Lejár az adategyeztetés ideje

Hír TV

2019. június 14., péntek 08:58

Már csak néhány munkanapja maradt azoknak, akik eddig nem frissítették adataikat pénzpiaci szolgáltatóiknál, és így azt kockáztatják, hogy hó végére nem férhetnek hozzá számláikhoz. A kormánypárt szerint a Magyar Bankszövetségnek többet kell tennie az információ terjesztése érdekében, mivel a hétvégén még kétmillió számláról lehetett tudni, amit jelen állás szerint néhány napon belül zárolni kell.

Néhány, mától számítva mindössze kilenc munkanapja maradt azoknak, akik eddig nem tettek eleget a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény előírása szerinti adatfrissítésnek, hogy bemutassák pénzpiaci szolgáltatójuknak okmányaikat. Mint arra tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség közleményben emlékeztettek, a bankok jelenleg több mint 10,6 millió pénzforgalmi számlát vezetnek, jelentős számú bankszámla tulajdonosi adata azonban továbbra is frissítésre, kiegészítésre szorul.

A Pénzügyminisztérium hétvégi kimutatása értelmében csaknem kétmillió olyan számla van, amit az adathiány miatt június 26-át követően a szolgáltató köteles zárolni, ameddig a tulajdonos nem pótolta a hiányosságot.

A kétmillió számla rengeteg, különösen úgy, hogy alig maradt idő a pótlásra. Bánki Erik, az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke tegnap felszólította a bankszövetséget, hogy a hátralévő időben mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a lehető legtöbb magánszemély és cégvezető el tudja végezni az adategyeztetést. A hajráig kevés, sokszor ellentmondásos információk jelent meg, amelyek az ügyfelek tisztánlátását semmiben nem segítették, noha két év lett volna eleget tenni az előírásoknak.

A tegnap kiadott közös közleményben a szövetség és az MNB azt is tanácsolták, hogy érdemes felhívni a kötelezettségre a figyelmet az elektronikus csatornák használatában nem annyira járatos, esetleg kevésbé mobil vagy például idősebb rokonok esetében is.

Várhatóan a hátralevő időben már időigényesebb lesz túlesni a kötelező azonosításon, mivel most már leterheltebb ügyfélszolgálatokra kell számítani. A tapasztalatok alapján a pünkösdi hétvégét követő munkanapon is drasztikusan megugrott a telefonos banki ügyfélszolgálatok hívásszáma, valamint a bankfiókokba betérő ügyfelek száma is.

Több esetben lehetőség van internetes csatornákon keresztül is elintézni az azonosítást, ezt a szabályok engedik, de a legtöbb banki, biztosítói ügyfélnek személyesen kell bemennie egy kirendeltségre.

Magyar Nemzet