2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Készülnek a villanybuszok szállítására a gyártók

Jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a hazai autóbuszgyártók, hogy elektromos járműveket tudjanak gyártani. A kormány tervei szerint 2022 után csak tiszta üzemű autóbuszokat vásárolhatnak az állami tulajdonú közösségi közlekedési szolgáltatók.

  • Készülnek a villanybuszok szállítására a gyártók

– A városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani 2022-től – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi Kormányinfón. Korábban elhangzott, hogy a nemzeti buszstratégia részeként az elkövetkező tíz évben 36 milliárd forintot fordítanak döntően elektromos buszok vásárlására. A kormány célja, hogy az állami tulajdonú szolgáltatók fokozatosan és költséghatékonyan álljanak át a tiszta, döntően elektromos meghajtású járművekre a közösségi közlekedésben. Azt szeretnék, hogy a buszbeszerzéseket elsősorban hazai gyártásból tudják lebonyolítani. Kétségtelenül van tere a fejlesztésnek, jelenleg ugyanis összesen húsz elektromos Modulo fut Budapesten (amelyeket az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. gyártott), egyetlen komáromi BYD Salgótarjánban, míg Pécs tíz járművet rendelt ugyanezekből.

Ami a hazai gyártás lehetőségeit illeti, az ITK Holding Zrt. 26 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztést és beruházást hajtott végre az elmúlt években, csak az új debreceni gyártócsarnok kétmilliárd forintba került. A járműgyártási stratégiájukban meghatározott 14 típusból öt elkészült, és a sorozatgyártásuk is megkezdődött. Az ITK mindezeken kívül elektromos hajtású, akár speciális rendeltetésű típusokat is gyártana 8-12 méteres hossztartományban, de építenének 9–21 személyes minibuszokat is, dízel- vagy villanymotoros kivitelben.

Előrébb tart a villanybuszgyártásban a BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft., amelynek komáromi üzeméből 2017 őszén gördült ki az első két elektromos jármű. Tavaly nemzetközi kiállításon mutatta be a cég legújabb, 12 méteres buszát, melynek legfontosabb újítása az alumíniumfelépítmény. Ez a súlycsökkenés miatt létfontosságú, hiszen így a busz gyomrában lakó 348 kWh-s akkumulátorcsomag segítségével már 250 kilométer is megtehető. A BYD busza két-, illetve háromajtós kivitelben is megvásárolható lesz, maximum nyolcvan szállítható utassal a fedélzetén. A modern buszt a tervek szerint Komáromban építik majd, míg a BYD többi, Európába szánt modellje a franciaországi Beauvais melletti gyárukban készül. A komáromi üzemben 2017-es megnyitásától kezdve 2019 első negyedévéig összesen 92 készre szerelt autóbuszt és 21 önjáró elektromos alvázat készítettek. Közülük eddig egyetlen kocsi állt forgalomba Magyarországon, a többi nyugati exportra készült. A magyarországi bázis jelenlegi gyártókapacitása mintegy kétszáz teljes autóbusz és további háromszáz járóképes autóbuszalváz évente, ami a két műszakos munkarend bevezetésével szükség esetén megduplázható.

A BYD Company Ltd. piacvezető multinacionális csúcstechnológiai vállalat, amelynek központja a kínai Sencsenben található. 1995-ös alapítása óta a társaság jelentős tudásra tett szert az akkumulátorok gyártásában, és a világ több mint ötven országában és régiójában van jelen megújuló energiára épülő megoldásaival. A kínai cég az elmúlt években globális expanziót hajtott végre, összeszerelő üzemet nyitott az Egyesült Államokban, emellett vegyesvállalatot alapított a Daimlerrel a Denza prémium elektromosautó-márka fejlesztése és piaci bevezetése érdekében. A BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb európai flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren és a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája London utcáin.

Még nem jelent meg a forgalomban a székesfehérvári Ikarus–CRRC CityPio­neer nevű, tizenkét méteres, tisztán elektromos hajtású autóbusza, de ez hamarosan megtörténik, legalábbis ezt ígérte a gyártó a tavaly ősszel Brüsszelben megrendezett Busworld kiállításon. A modell az Ikarus Járműtechnika Kft. és a CRRC Urban Traffic Kft. közös terméke. A jármű fejlesztését a kínai elektromos hajtásra alapozva az Ikarus székesfehérvári telephelyén végezték.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

A Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez juthatott vissza az a másfélmilliárd forint, amit a hídrenoválásra szánt pénzekből utaltak el a számlagyáras Vig Mór cégének – ezt lehet kikövetkeztetni azokból az információkból, amelyeket egy, a beruházásra és az azt körüllengő korrupciógyanús folyamatokra rálátó bennfentes osztott meg Budai Gyulával.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!