2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kerítéssel fékeznék meg a vírus terjedését

Hír TV

2018. május 11., péntek 15:19, frissítve: péntek 16:29

A fertőzött terület bekerítésével állíthatják meg a hatóságok az afrikai sertéspestis magyarországi terjedését. Az exporttilalom miatt a sertésfelvásárlási árak zuhannak – a tenyésztők attól tartanak: ha a válság elhúzódik, lesznek, akik abbahagyják a sertéstartást.

„Nagy aggódással követjük nyomon a sertéspestis helyzetét”

– mondja Nagy Gyula, aki Rábacsécsényben gazdálkodik. 240 kocája van, a szaporulat eléri a 2300-2500 malacot. Azt mondja, az afrikai sertéspestis két héttel ezelőtti megjelenése óta már 20 forinttal csökkent az élő sertés felvásárlási ára.

„Ez az ár már nagyon közel van az önköltség szintjéhez. Ha ez a tendencia, ha az árcsökkenés tovább fog tartani, akkor veszteségesen fogunk termelni. Akiknek nincs tartaléka, az valószínű, hogy abbahagyja, akinek tartaléka van, vagy két lábon áll, a takarmány jelentős részét meg tudja termelni, az esetleg túlvészelheti a jelenlegi helyzetet” – véli a sertéstenyésztő.

Az árzuhanást az okozza, hogy az ázsiai exportra szánt sertéshús is a magyar piacon jelenhet meg. Bár az afrikai sertéspestis csak Heves megye egy részét érinti, és kizárólag vaddisznóban mutatták ki, az exporttiltalom országos szintű.

A szakemberek abban bíznak, sikerül megakadályozni a vírus terjedését, és így a tiltás is a fertőzött régióra szűkülhet. Az agrárkamaránál már konkrét lépésekről is tárgyaltak a hatóságokkal.

„Tervezik kerítés felépítését, ami gyakorlatilag lezárná a fertőzött területet. Természetesen ez nem egy olyan egyszerű dolog, hiszen nem egy háztáji kertről van szó, […], tehát ami igazándiból megoldás, az ez lenne. Körülötte ki kel alakítani tervezetten egy pufferzónát, aminek a feladata az lenne, hogy a fertőzött részt elzárja több 10 kilométeren a mentes részétől, és ez a zóna lenne az ahol a vadállományt, vaddisznókat kellene gyéríteni” – nyilatkozta Eicher József, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének igazgatója.

Várható volt

A húsiparosok szövetségének elnöke szerint az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése nem váratlan, Ukrajnában, illetve a román határ mentén korábban már háztáji állományban is kimutatták a kórt. A kialakult válsághelyzetet pedig nagymértékben befolyásolja majd az, hogy a piaci szereplők megpróbálják-e kihasználni azt a tenyésztők rovására.

„Az egész válságkezelés azon múlik, hogy ezek a B tervek, alternatív értékesítések mennyire sikeresek, illetve, hogy ezt a kicsit nehezebb piaci helyzetet a kis- és nagykereskedők mennyire kívánják kihasználni. A túlzott árlenyomási törekvés beindíthat egy olyan spirált, amelynek sokkal súlyosabb következményei lesznek a szereplőkre, mint amekkora a gazdasági probléma” – hívta fel a figyelmet Éder Tamás.

Az afrikai sertéspestisre védőoltás, gyógyszer nincs. A megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A kór emberre nem veszélyes, de a terjedésében az embereknek is szerepük van. Magyarországra valószínűleg egy ukrán turista élelmiszerével kerülhetett be a vírus egy olyan területre, ami több mint 200 kilométerre van a határtól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!