2021. 10. 20. Szerda Vendel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 22:50

Gazdaság

„Karcolja” a nyugat-európai béreket a balatoni

Jelentősen nőtt az elmúlt években a bére a balatoni szakácsoknak, akiket magasabb fizetéssel próbálnak itthon tartani. Az utánpótlás pedig biztosítottnak tűnik, ugyanis a fiatalok körében egyre népszerűbb ez a foglalkozás.

Balatoni, budapesti és horvátországi iskolák diákjaiból álló csapatok sürgölődtek tavaly ősszel a Siófokon megrendezett balatoni gasztronómiai versenyen. A szakácsnak tanuló diákoknak kevés lehetőségük van, hogy megmérettessék magukat, ráadásul vágynak a modern tudásra is – mondja a siófoki szakképzési centrum vezetője.

„Ha a médiában nézem a gasztronómia megjelenését, a főzőműsorokat, vetélkedőket, showműsorokat, nagyon komoly branddé nőtte ki magát ez a terület, viszont én azt gondolom, hogy pláne itt a Balaton mellett nagyon komoly gazdasági ágazatról is beszélünk, ha a gasztronómiát emlegetjük, ehhez nyilván olyan szakemberek kellenek, amelyek, vagy akik hosszabb távon dolgoznak ebben az ágazatban, hozzájárulnak az ágazat fejlődéséhez” – jelentette ki a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, Szamosi Lóránt.

Ezt felismerve Siófokon hamarosan olyan felnőtteknek szóló kétéves szakácsképzés is indul, amelyre érettségivel lehet csak beiratkozni, és neves séfek oktatnak majd. Az itt végzők pedig jó fizetésre számíthatnak, a Balatonnál dolgozó szakácsok 300ezer forintnál többet is hazavihetnek havonta, és egyre több az egész éves állás.

„Meg tudja részben közelíteni ugye azokat a nyugat-európai béreket, amiért a kollégák külföldön dolgoznak, sokan vannak, akiknek sokat számít az, hogy a családjuk közelében maradhatnak, mindig hazamehetnek esténként aludni a saját ágyukba, nem beszélve a hazautazás költségeiről egy külföldi munka kapcsán, én azt gondolom, hogy ez már ha nem is teljesen nyugat-európai bérszínvonal, de legalábbis elgondolkodtató” – így a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik.

Hoffmann Henrik szerint az éttermi konyhák modernizálása is enyhíthetne a vendéglátóhelyek munkaerőhiányán, hiszen minél jobban gépesítettek a konyhai munkafolyamatok, annál kevesebb dolgozóra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Bármelyik pillanatban lezárulhat a reptér megvásárlása

A kormányfő szerint ha állami kézbe kerül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret, és így egész Budapestet is. 2021. október 19.

Emelkedett az alapkamat

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. 2021. október 19.

Varga Mihály: A negyedik hullám nem húzza le a gazdaságot

Változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre és 7,5 százalék körüli hiányra lehet számítani. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!