2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Jókora fordulat a bankokban, fokozódik a szigor

Több bank dobta piacra a decemberig 5,9 százalékos maximális thm-mel futó személyi kölcsönét és már a jövő januártól érvényes feltételeket is elárulták.

  • Jókora fordulat a bankokban, fokozódik a szigor

A januártól megemelkedő kamat miatt banktól és kedvezményektől függően egy 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében az addigi 29 ezer forintos törlesztés 31-36 ezer forintra ugrik.

A bankok más területen is változtattak: a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt szigorúbban vizsgálják a hiteligényléseket. A szigorítások közepette felértékelődik a szakértők szerepe egy-egy igénylés esetében, ők ugyanis naprakész információkkal rendelkeznek arról, hogy egy-egy banknál éppen milyen változások léptek életbe. 

Markáns változások indultak el a bankokban az elmúlt napokban, hetekben. Például egyre több banknál jelennek meg az új személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) – a koronavírus-járványhoz köthető egyik új jogszabály szerint – december végéig maximum 5,9 százalék lehet. Emellett több banknál megjelentek a jövő januártól érvényes feltételek is – derül ki a money.hu legfrissebb összeállításából.

Mennyi lesz a törlesztőrészlet januártól?

“Az érintett bankok döntöttek arról, hogy 2021 januárjától mekkora kamattal futnak tovább ezek a személyi kölcsönök” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Példaként felhozta, hogy

“van olyan bank, amely januártól 9,5 százalékos kamatot szab meg ezekre a személyi kölcsönökre. Akad olyan bank is, amely a különböző feltételektől függően, 8,4-15,2 százalékos kamatot számol a személyi kölcsönökre.”

A money.hu nagyságrendi kalkulácói szerint egy 1,5 millió forintos, ötéves, most felvett személyi kölcsön esetében december végéig havonta közel 29 ezer forint lesz a törlesztőrészlet. Ha pedig januártól 8,4-15,2 százalékra emelkedne a kamat, akkor az érintettek havi törlesztése 31-36 ezer forintra emelkedne.

Fokozott szigor

Trencsán Erika rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt várható negatív hatások – például leépítések, jövedelemcsökkentések – miatt a korábbinál szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. Különösen a járvány hatásainak legjobban kitett ágazatokban dolgozóknál szigorították a bankok.

“Akinek 1-2 éve még simán adtak volna hitelt, az most nem feltétlenül mehet biztosra”

Volt példa arra, hogy egy közel 20 éve ugyanazon a gépipari munkahelyen, jelenleg közel 400 ezres forintos havi nettó fizetéssel rendelkező igénylő lakáshitelkérelmét elutasította a bank, mondván, az adott cég által kínálat gépekre nem biztos, hogy lesz kereslet, ezért bizonytalanok az igénylő jövedelmi kilátásai.

Fókuszban a szakértők

A szigorítások közepette felértékelődik a szakértők szerepe egy-egy igénylés esetében, ők ugyanis napra kész információkkal rendelkeznek arról, hogy egy-egy banknál éppen milyen változások léptek életbe.

Money.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!