2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Gazdaság

Januártól 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre is garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Mivel a jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek 2020. január 1-jétől a nyugdíjak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A tárca tájékoztatása szerint egy átlagos nyugdíjnál ez havi 4360 forintos emelést jelent. A nyugdíjemelés több mint két és fél millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint. Emellett a kormány 2020-ban is számol nyugdíjprémium kifizetésével – írták.

  • Januártól 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

A közlemény szerint most jelent meg az a kormányrendelet, amely a nyugdíjak és egyes más ellátások emelésére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazza. Eszerint akiknek 2020. ja­nuár 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a rendeletben felsorolt egyéb ellátást, azok ellátása 2,8 százalékkal emelkedik 2020. január 1-jétől. Ezt megelőzően azonban 0,7 százalékkal – az egyösszegű kiegészítés egy tizenketted részével – is meg kell emelni azok ellátását, akiknek 2019 novemberében egyösszegű kiegészítés járt. A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege így közel három és fél százalékkal lesz magasabb.

Az Emmi közölte: a nyugdíjak értékének megőrzését törvény garantálja, ezért ha a 2020-as éves infláció magasabb lenne a tervezettnél, akkor azt az év vége felé nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja az állam. A nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre több mint 3580 milliárd forint lesz, közel 136 milliárd forinttal fog nőni az idei évhez képest. A kormány jövőre is számol nyugdíjpré­mium kifizetésével, erre húszmilliárd forintot különítettek el a 2020-as költségvetésben. Ennek feltétele a jó gazdasági teljesítmény. Magyarország történetében először 2017-ben volt nyugdíjprémium.

A nyugdíjak – a 2020. januári emeléssel – 2010-hez képest 38 százalékkal emelkednek, vásárlóértékük pedig tíz százalékkal nő. Ezenfelül a nyugdíjasok 2016-tól 273 és fél milliárd forint összegű további juttatásban részesültek a gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel. Mindezt úgy, hogy a kormány 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alapot a baloldali kormánytól 357 milliárd forintos hiánnyal vette át.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!