2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Izer Norbert: már ötezren választották a kivát december 1-je óta

Ötezer cég jelentkezett be kivásként december 20-ig, és ez a szám még jelentősen nőhet. Jövőre ugyanis csökken az adó mértéke, ezért még inkább megéri a kisvállalati adót (kiva) választani - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár vasárnap.

  • Izer Norbert: már ötezren választották a kivát december 1-je óta

A gyengülő európai gazdaságban a magyar gazdaság védelmének újabb fontos eleme lehet a kiva kulcsának egy százalékpontos, 13 százalékról 12 százalékra történő csökkentése - jelezte az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos intézkedése segíti a hazai kkv.-kat, amelyek közül az egyik legjelentősebb lépés a kiva mértékének csökkentése.

Az intézkedés népszerű is, hiszen a kiva a leggyorsabban növekvő adófajta. Míg tavaly decemberben 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal, december 1-jén már 41 500-at - ismertette az adatokat az államtitkár.

Izer Norbert megjegyezte, hogy az adócsökkentéssel a jelenleg több mint 41 ezer magyar cég összességében 5 milliárd forinttal kevesebb adót fizet jövőre. Hozzátette, hogy ezt az összeget majd újra kell számolni, hiszen már most látható, hogy jövőre újabb ötezer céggel bővül a kivások népes tábora.

De a vállalkozásoknál hagyott összeg még tovább nőhet, ha az év hátralévő egy hetében még mások is bejelentkeznek a kisvállalati adó hatálya alá - közölte Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint 57 ezer cég összességében további 24 milliárd forintnyi adót takaríthatna meg a kivával. A tárca az adóhivatallal együtt még a választásban is segítette az érintetteket, hiszen december első hetében mind az 57 ezer cég kapott tájékoztatást arról, hogy mennyit spórolhat jövőre, ha áttér a kisvállalati adóra.

Az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági szereplők hajlandóak befizetni az egyszerűbb és alacsony adót - emelte ki az adóügyi államtitkár. Izer Norbert rögzítette: a kormány ezentúl is segíti majd könnyebb közteherviselési szabályokkal a hazai kis- és közepes vállalkozásokat.

Az államtitkár elmondása szerint a kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyeknek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az egymilliárd forintot.

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke 2020. január 1-jétől az adóalap 12 százaléka, amelynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!