2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

ITM-államtitkár: Komoly lehetőség van a Nemzetközi Vasútegylettel végzett fejlesztésben

MTI

2019. június 24., hétfő 17:37

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) komoly lehetőséget lát a Nemzetközi Vasútegylettel (UIC) közösen végzett kutatás-fejlesztési projektekben, például az 5G-hálózat vasúti alkalmazási lehetőségeinek kutatásaiban is - mondta Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az UIC budapesti közgyűlésén hétfőn a MÁV tájékoztatása szerint.

Az 1922-ben alakult, nagy múltú vasúti világszervezet Budapesten tartja 28. európai regionális és 94. globális közgyűlését június 24-25. között, a rendezvényre mintegy 40 ország vasúttársaságától több mint 130 vezető beosztású delegált érkezett.

A MÁV tájékoztatása szerint Mosóczi László köszöntőjében kiemelte, hogy az UIC jelentős munkát végzett a vasúti technológiák fejlesztésében.

A keddi globális közgyűlésen a jelen lévő hat régió valamennyi képviselője részt vesz, a magyar kormányt Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára képviseli - írták.

A rendezvénynek otthont adó MÁV a közleményben kiemelte, a budapesti közgyűlésen búcsúzik Jean-Pierre Loubinoux, az UIC vezérigazgatója, akinek helyét Francois Davenne, a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Szervezet (OTIF) korábbi főtitkára veszi át.

A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) világszervezetnek a MÁV alapító tagja.

Az UIC kiemelt célja a vasutat működtetők közösségének erősítése, a tagvasutak közötti szakmai párbeszéd elősegítése, a vasúti közlekedés, fuvarozás műszaki és kereskedelmi feltételeinek kialakítása.

 

MTI