2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Gazdaság

Az agráriumot célzottan segítő jelentős döntések születtek

Az agrárium sem marad ki a gazdaságvédelmi csomag intézkedéseiből. Nagy István agrárminiszter adott részletes tájékoztatást a mezőgazdasági szereplők megsegítéséről.

  • Az agráriumot célzottan segítő jelentős döntések születtek

Nagy István köszönetet mondott az magyar gazdatársadalomnak, azárt, hogy ebben a nehéz helyzetben is mindennap teszik a dolgukat. 

Vetnek és etetik a jószágot azárt, hogyha majd a vész elmúlik tudjunk aratni és legyen mit ennünk minden nap - jelentette ki a miniszter. Közlése szerint

a magyarországi élelmiszerelőállítás nem pusztán egy a gazdasági ágazatok közül, hanem a magyar emberek ellátásának egyik legfőbb pillére. 

A mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő javaslatcsomagról szólva elmondta, a legfontosabb cél a gazdaságok működéséhez szükséges munkarő biztosítása. 

A tárcavezető nyílt levélben kérte élelmiszer kiskereskedelmi láncok vezetőit a hazai beszálltók és a magyar termékek előnyben részesítésére az import helyett.

Az önkormányzatok nyissák meg a piacokat, egyék lehetősvé az alternatív vásárlásokat - tette hozzá. 

Elindult a munkaszuret.hu internetes oldal, amelyen keresztül az idénymunkát kínáló agrárvállakozások nyújtotta munkalehetőségeket minél több ember számára be lehessen mutatni. Nagy István kiemelte, az agráriumban az idénymunkások hiánya komoly gondot okoz. A tárcavezető azt kérte, akik a munkájukat elvesztették éljnek azzal a lehetőséggel amit a magyar agrárium kínál. 

Az agráriumot célzottan segítő újabb jelentős döntések is születtek

A legkisebb mezőgazdasági termelők számára komoly segítséget jelent, hogy döntés született a szabad felhasználású, akár hároméves futamidejű agrár Széchenyi-folyószámlahitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázódásáról. Nagy István szerint ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződések vonatkozásában a felvehető hitel jelenlegi 100 milliós maximuma 200 millióra emelkedik. 

A kezességi kamat- és díjtámogatást 100 százalékra emeltük - tette hozzá. 

A tárca vállalta a hitelek megkötésével, fenntartásával kapcolatos költségek költségek 100 százalékos megtérítését.

Az agrár Széchenyi-kártya esetében az eddig megkötött 18 600 hitelügylet és a kihelyezett 200 milliárd forint jól mutatja, hogy ehhez a járványügyi forráshoz tényleg könnyű hozzáférni

- tette hozzá Nagy István. 

Az agrárminiszter elmondta, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinkaelőállítóknál, a kisüzemű sörfőzdéknél és a vadgazdálkodóknál is 2020 június végéig a munkáltatók mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól, továbbá a járulékok közül csak a 4 százalékos természtbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot.

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában törte ketté a dísznövényekkel foglalkozó vállalkozások tevékenységét, ezért ezek a könnyítések őket is megilletik a kormány álláspontja szerint, rájuk is kiterjesztették

- tette hozzá.

Nagy István tájékoztatója: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!