2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Gazdaság

Internetadó: „rossz és felesleges”

Felesleges és átgondolatlan az internetadó, ezért a javaslat visszavonását kéri a kormánytól szinte valamennyi szakmai szervezet és szolgáltató. A nemzetgazdasági miniszter szerint az adót nem a magánszemélyeknek kell majd megfizetniük, de az ellenzék attól tart, hogy a cégek végül mégis a fogyasztókra hárítják majd az új közterhet. A Fidesz módosító javaslatot készít, hogy a távközlési adóhoz hasonlóan az internetadónál is be lehessen vezetni felső értékhatárt, amely az egyéni előfizetőknél maximum hétszáz forint lenne.

Hetvenhétezer forintba kerülne az egyik népszerű filmsorozat letöltése a világhálóról, ha forintosítanánk a Nemzetgazdasági Minisztérium által javasolt internetadót. Varga Mihály kedden jelentette be, hogy 150 forintot fognak kérni minden letöltött gigabájtért. Az adóztatás kiterjedne az otthoni és a mobil-internetezésre is, sőt az okostévék is a hatálya alá esnek majd.

A szakmai szervezetek egyöntetűen elutasítják az adó bevezetését. „Nem akartuk elhinni, amikor kedden erről olvastunk, teljesen meg vagyunk döbbenve a javaslat előbukkanásán. Főleg azért, mert 2008-ban szó volt egy ennél jóval-jóval szerényebb mértékűnek szánt internetadó bevezetéséről, és akkor éppen a jelenlegi kormánypártok szakpolitikusai voltak a leghatékonyabb segítség ahhoz, hogy nem valósult meg. Ezek után nem értjük, hogy hogy merült fel” – mondta Lerch Attila, az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum (Inforum)
elnöke.

A nagyobb szolgáltatók közül a Magyar Telekom közleményben reagált. A cég szerint a törvénytervezet évi százmilliárd forint pluszterhet jelenthet az ágazatnak, a kiesés miatt pedig fejlesztések állhatnak le. Kiemelték: a közteher legnagyobb vesztesei az internethasználók lesznek.

Tiltakozik a parlamenti ellenzék is. „Botrány maga az ötlet is. Hogy felmerül, azt mutatja, nem a 21. században élnek” – vélekedett Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Az LMP még csak a felhasználókat, a Jobbik pedig már az ágazat dolgozóinak munkahelyét is félti. „Munkahelyek tízezreit tudná megszüntetni ez az adó, Magyarországon több ezer, ha nem tízezer szupportvállalkozás működik, említhetnénk a szerverparkokat is. Olyan munkahelyeket szüntetne meg ez az adónem, amelyek tényleg nagyon sok embernek adnak megélhetést. Azért is irreális, mert gazdasági szempontból olyan versenyhátrányt jelentene más országokhoz képest, amely leküzdhetetlen lenne” – vélekedett Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A javaslat visszavonását követeli a DK, az Együtt–PM Szövetség és az MSZP is. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szerint az internetadót a szolgáltatók a fogyasztókra fogják áthárítani. „Most is a fogyasztó fogja megfizetni a netadót. Minden további nélkül előfordulhat, hogy egy átlagos felhasználó esetében egyhavi adó többe fog kerülni, mint a havi netelőfizetés. Ilyen brutális mérték mellett ez simán előfordulhat. Ezért a legfontosabb követelésünk az, hogy a kormány azonnal vonja vissza ezt az adótörvény-tervezetet, terjesszen be új változatot, olyat, amelyben ez a tervezet nem szerepel” – mondta Burány Sándor szocialista képviselő.

A nemzetgazdasági miniszter a köztévében viszont azt állította, hogy a magán internet-előfizetőknek nem kerül majd többe a böngészés, mert az adót a szolgáltatókra találták ki. „Nagyon sok olyan szerződés van, ahol fix díjak vannak, például az internetforgalomra, tehát alapvetően a szolgáltató nem is tudná áthárítani adott esetben ezt az ügyfelekre. Ez olyan típusú adó, amely a távközlési adó kiterjesztését jelenti, tehát a szolgáltatónak kell fizetnie, nem az ügyfélnek. Nagyon bízom benne, hogy van olyan verseny Magyarországon, hogy ennek az áthárítása nem is merül fel” – mondta Varga Mihály.

A tárca összesen húszmilliárd forint bevétellel számol, az internetes statisztikák alapján azonban elérheti akár a tízszeresét is. A Fidesz frakcióvezetője szerint ezért a távközlési adóhoz hasonlóan az internetadónál is be kellene vezetni egy felső értékhatárt, amely személyenként maximum hétszáz forint lehetne. Az erről szóló módosító javaslatukat az adótörvények vitájában terjesztik majd elő a kormánypártok – közölte a távirati irodával Rogán Antal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Románia nem előzte meg Magyarországot

Románia nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!