2019. október 13.,
vasárnap, Kálmán, Ede napja

Ingyenes időjárásinformációs-rendszer épül a gazdáknak

Hír TV

2019. március 25., hétfő 18:36, frissítve: hétfő 18:42

Ingyenes időjárásinformációs-rendszer kiépítését kezdi meg az agrárminisztérium. Az itt gyűjtött adatok a gazdák mindennapi termelő tevékenységét segítik majd. Ezt, a digitális agrár rezsicsökkentés részeként valósítják meg. - jelentette be az agrárminiszter a Meteorológiai Világnapon tartott ünnepségen.

22 meteorológus szakember vehetett át elismerést a Meteorológia világnapján. Az Országos Meteorológia Szolgálat fontos szerepet tölt be nemcsak a lakosság tájékoztatásában, hanem a politikai és gazdasági döntések meghozatalában is, ezért folyamatosak a fejlesztések, melyek segítségével még pontosabb adatokhoz lehet jutni.  

„Folyamatban van a harmadik generációs automata észlelő hálózat kiépítése is,szuper számítógépünk jelentős bővítése, és tároló rendszereink folyamatos fejlesztése mellett az elkövetkező hetekben sor kerül a számítógép terem teljes megújítására is. És megkezdtük radarhálózatunk 5. taggal való kibővítését is” – mondta  az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, Radics Kornélia.

Az éghajlatváltozással összefüggő időjárási kihívásokkal szemben széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító agrometeorológiai információs-rendszer kiépítését kezdi meg a minisztérium.

„Az agrár rezsicsökkentéssel összefüggésben, a kockázatok csökkentése, és a meteorológiában rejlő gazdasági lehetőségek jobb kihasználásnak érdekében, bevezetjük a nyílt meteorológiai adatpolitikát létrehozunk egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert, ezzel nem csak a meteorológiai világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatok segítik a gazdák mindennapi termelő tevékenységét” – tájékoztatott Nagy István agrármenedzser.

Az agrárminiszter hozzátette a projekt egyik fő célja, hogy ezeknek méréseknek a segítségével, a jelenleg is működő növényvédelmi előrejelző szolgáltatást is fejlesszék.