2022. 07. 04. Hétfő Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Gazdaság

IMF: Az ukrajnai háború megakasztotta a németországi növekedést

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az ukrajnai háború és a globális ellátási láncok zavarai lassítják Németország gazdasági kilábalását a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett visszaesésből, ugyanakkor a magas energiaárak miatt az inflációs ráta az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelkedik.

A fellendülés várhatóan csak 2023-ban kap némi lendületet, ha az energiaellátás biztonságosan stabil marad, az ellátási láncok zavarai megszűnnek, és elkerülhetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új korlátozások - állapítja meg az IMF hétfőn közzétett jelentésében.

Az IMF által felállított alapforgatókönyv kockázatoknak kitett gyenge fellendülést feltételez, úgy vélik az idén 2 százalék körüli gazdasági növekedés lesz Németországban, jövőre pedig valamivel 2 százalék feletti. A tavaszi prognózisban 2022-re 2,1 százalékos, 2023-ra 2,7 százalékos bővülést vártak.

Az IMF szerint a németországi infláció 2022-ben 6,5 százalék körül lesz, 2023-ban pedig 3,5 százalék körülire mérséklődik.

"A növekedés azonban gyengébb, az infláció magasabb lehet, mint az alapforgatókönyvben" - jegyzik meg, hozzátéve: "a fő veszélyt a Németországba és Európába irányuló orosz gázexport tartós és teljes leállítása jelenti". Úgy vélik, legalább két évbe telne, mire Németország teljes mértékben pótolni tudná a kieső szállításokat.

A politikai döntéshozók legfontosabb feladatai közé tartozik az IMF szerint a földgázellátás biztosítása, az ukrajnai háború hatásainak enyhítése és a gazdaság ellenállóképességének a fokozása. Hozzátettél, hogy a bizonytalanná vált fosszilis energiahordozó-ellátás miatt még fontosabbá vált az áttérés a megújuló energiaforrásokra, a zökkenőmentes és költséghatékony átmenet biztosítása érdekében pedig növelni kell az állami és magánberuházásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

Zöldövezet: A nagy szennyezők viseljék a terheket

Vita a klímaadóról! A magyar kormány álláspontja nem változott: nem szeretné, ha ilyen plusz terhek hárulnának a családokra, ezzel szemben a nagy kibocsátóknak kell ezt a terhet fizetni. Stábunk Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével beszélgetett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!