2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A közvetítő 03:00

Gazdaság

Íme, a Zelenszkij-féle „civilizált” reakció: Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát. Erről Tarasz Kajka ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes nyilatkozott a Politico brüsszeli hírportálnak. Az érintett országok a döntést a piac védelmében hozták.

  • Íme, a Zelenszkij-féle „civilizált” reakció: Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát

Két teherhajó érkezett vasárnap az ukrán Csornomorszk kikötőbe az új fekete-tengeri útvonalon keresztül. Kijev egyoldalúan hirdette meg a Fekete-tenger nyugati partjait ölelő tengeri folyosót miután Oroszország a nyáron nem hosszabbította meg az ENSZ által támogatott megállapodást, amely megkönnyítette a gabonaexportot az ukrán kikötőkből.

A hatóságok szerint ez volt az első alkalom, hogy civil hajók érkeztek ukrán kikötőbe az Oroszországgal kötött, a hajók biztonságát garantáló megállapodás összeomlása óta.

Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti.

Korábban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia fordult az EU-hoz a tiltás meghosszabbítása miatt, azonban a bizottság ezt figyelmen kívül hagyta. Így aztán Lengyelország és Szlovákia is úgy döntött, hogy egyoldalúan meghosszabbítja az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat. A lengyel mezőgazdasági miniszter úgy fogalmazott, ahogy ígérték, azonnal bevezetik a tiltást.

Ódor Lajos szlovák kormányfő is bejelentette, hogy Pozsony Budapesthez és Varsóhoz hasonlóan jár el.

A szlovák mezőgazdasági tárca közleménye kitér arra, hogy a döntés a piac védelmében született és logikus válasz a szomszédos államok hasonló intézkedéseire. A tiltás azonban nem vonatkozik az áthaladó szállítmányokra.

Kijev is reagált a bizottság bejelentésére. Volodimir Zelenszkij valódi egységnek nevezte a brüsszeli bejelentést. Hozzátette, amennyiben szomszédai lépései nem lesznek a jószomszédi viszonynak megfelelőek, akkor Ukrajna civilizált módon fog reagálni.

Ukrajna lépett. Kijev ugyanis beperli az érintett országokat az ukrán gabona behozatali tilalmának önkéntes meghosszabbítása miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!