2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Hiába alacsony az alapkamat, uzsorást játszanak a bankok

2015. augusztus 31., hétfő 19:15, frissítve: csütörtök 10:50

Szinte uzsorakamaton kínálják a bankok a jelzálogfedezet nélküli hiteleket. Miközben történelmi mélyponton, 1,35 százalékon áll a jegybanki alapkamat, 15-25 százalékos THM-et is fizethetnek a hitelesek. Ilyen magas mutatókkal tíz éve dolgoztak a pénzintézetek. A Magyar Nemzeti Bank csak akkor avatkozik be, ha törvénytelenséget talál.

Szépülő otthont ígér plakátján az egyik bank, a pénzintézet 18,4 százalékos kamattal kínálja a hitelt. Egy másik bank kis kamattal csábítja az ügyfeleket, a személyi kölcsönt 10,5-26 százalékos THM-mel kínálja. 3 millió forint után négy éves futamidővel 3 millió 685 ezer forintot kell visszafizetni.

A hitelszakértő azt mutatja, hogy hiába áll történelmi mélyponton, 1,35 század százalékon a jegybanki alapkamat, a kereskedelmi bankok 15-25 százalékos kamattal adják a jelzálogfedezet nélküli hitelt. Ilyen magas kamattal tíz éve dolgoztak a pénzintézetek, de akkor a jegybanki alapkamat 7 százalék volt. „Hogyha olyan hitelt veszünk fel, amely mögött a fedezet csak a fizetésünk – hitelkártyát, személyi kölcsönt, áruhitelt vagy csak folyószámlakeretet –, akkor ezeket elég drágán adják a bankok, akár 20 és 30 százalékos kamattal. Ennek főleg az az oka, hogy nincsen egy ingatlanfedezet a hitel mögött, csak a fizetésünk szavatol, és a statisztikák szerint minden negyedik-ötödik ember nem tudja rendesen fizetni a hitelét, és minél több ilyen problémás ügyfél van, annál drágábban kapják meg a fizető ügyfelek az ilyen típusú kölcsönöket” – mondta Gergely Péter, a bankracio.hu hitelszakértője.

A maximális kamatszintet évek óta törvény szabályozza, személyi kölcsönnél a bankok legfeljebb 24 százalékpontot rakhatnak rá a jegybanki alapkamatra, míg folyószámlahitelnél 39 százalékpontig is elmehetnek. A pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank addig nem avatkozik bele a hitelek árképzésébe, amíg törvénytelenséget nem talál. „Ennek a lehetőségét természetesen mindig vizsgálni kell, hogy van-e valami rendellenesség a piacon, illetve a versenyhivatal is ott van, hogyha esetleg a bankok összejátszanak, de alapvetően ezt a piaci folyamatok határozzák meg és az ügyfelek kockázati profilja” – mondta Fábián Gergely, az MNB pénzügyirendszer-elemzési igazgatója.


A jegybank adatai szerint a bankszektor 2015 első félévében 155 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el úgy, hogy fizette a bankadót és a devizahitelezés megszüntetésének költségeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!