2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Hazánk a befektetők egyik kedvence

Az alacsony adók és a képzett munkaerő vonzó a külföldi befektetőknek – legalábbis erről tanúskodik az IBM Global Location Trends jelentése. A dokumentum szerint tavaly Magyarország volt a hetedik legkedveltebb befektetési célpont a világon.

Csaknem 15 milliárd forintos beruházással új csomagoló és palackozó üzemet épített Debrecenben egy német cég. Ez volt az egyik a 121 tavalyi befektetésből.

„2017-ben Magyarország volt a hetedik legkedveltebb befektetési célpont a világon” – emelte ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egy nemzetközi felmérésre hivatkozva. A hozzáadott érték tekintetében Magyarország a 16. helyet foglalta el és a befektetések összesen 17500 új munkahelyet teremtettek.

„A kormánynak meg kellett teremteni egy olyan gazdasági környezetet, ami vonzó a befektetők számára. Ezzel kapcsolatban három dologra hívnám fel a figyelmüket: ma Magyarországon van Európában az egyik legkisebb személyi jövedelemadó, a legkisebb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken” – tette hozzá Menczer Tamás.

Idén, az első fél évben már 46 külföldi cég döntött a magyarországi befektetés mellett – erről már a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke beszélt. Olyan cégek választották Magyarorszgot, mint a BMW, az akkumulátorokat gyártó dél-koreai vállalat, az SK Innovation, vagy a Samsung SDI.

„A járműipar mellett, amely 17 projekttel szerepel a 46-ból, az elektronikai ágazat az, amelyik erősen jelent meg, méghozzá a munkahelyek közel 15 százalékával. Egy olyan ágazatról beszélünk, amely az elektromobilitás szempontjából meghatározó lesz. Ezért van nagyon nagy jelentősége annak, hogy abból a négy ázsiai cégből, amelyik eddig döntést hozott valamely európai helyszín mellett, három Magyarországot választotta” – fejtette ki Ésik Róbert.

Az egyik legnagyobb befektető Amerika. Magyarország washingtoni nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara fórumán fejlődő magyar-amerikai kapcsolatról beszélt.n „Az amerikai cégek által foglalkoztatottak száma Magyarországon több, mint százezer, és majdnem 17 ezer amerikai cég fektetett be az országban a múlt évben” – mondta Szabó László.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a magyar munkaerő miatt nagy az érdeklődés Magyarország iránt. „Nagyon-nagyon intelligens a magyar munkaerő. Nagyon-nagyon alacsony a társasági adó kulcsa, a kormányzat ösztönzi az üzletet” – sorolta David B. Cosrtein.

A magyar export Amerikába több mint 6, a behozatal pedig 4 százalékkal nőtt az előző negyedévben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűzvész pusztít Görögország középső részén

Tűzvész pusztít Görögország középső részén, több falut ki kellett üríteni - közölték a helyi hatóságok. A helyi tűzoltóság egyik szóvivője kedd reggel az ERT állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy éjszaka némileg megfékezték a lángokat, de a veszély nem múlt el.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!