2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Hazánk a befektetők egyik kedvence

Az alacsony adók és a képzett munkaerő vonzó a külföldi befektetőknek – legalábbis erről tanúskodik az IBM Global Location Trends jelentése. A dokumentum szerint tavaly Magyarország volt a hetedik legkedveltebb befektetési célpont a világon.

  • Hazánk a befektetők egyik kedvence

Csaknem 15 milliárd forintos beruházással új csomagoló és palackozó üzemet épített Debrecenben egy német cég. Ez volt az egyik a 121 tavalyi befektetésből.

„2017-ben Magyarország volt a hetedik legkedveltebb befektetési célpont a világon” – emelte ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egy nemzetközi felmérésre hivatkozva. A hozzáadott érték tekintetében Magyarország a 16. helyet foglalta el és a befektetések összesen 17500 új munkahelyet teremtettek.

„A kormánynak meg kellett teremteni egy olyan gazdasági környezetet, ami vonzó a befektetők számára. Ezzel kapcsolatban három dologra hívnám fel a figyelmüket: ma Magyarországon van Európában az egyik legkisebb személyi jövedelemadó, a legkisebb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken” – tette hozzá Menczer Tamás.

Idén, az első fél évben már 46 külföldi cég döntött a magyarországi befektetés mellett – erről már a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke beszélt. Olyan cégek választották Magyarorszgot, mint a BMW, az akkumulátorokat gyártó dél-koreai vállalat, az SK Innovation, vagy a Samsung SDI.

„A járműipar mellett, amely 17 projekttel szerepel a 46-ból, az elektronikai ágazat az, amelyik erősen jelent meg, méghozzá a munkahelyek közel 15 százalékával. Egy olyan ágazatról beszélünk, amely az elektromobilitás szempontjából meghatározó lesz. Ezért van nagyon nagy jelentősége annak, hogy abból a négy ázsiai cégből, amelyik eddig döntést hozott valamely európai helyszín mellett, három Magyarországot választotta” – fejtette ki Ésik Róbert.

Az egyik legnagyobb befektető Amerika. Magyarország washingtoni nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara fórumán fejlődő magyar-amerikai kapcsolatról beszélt.n „Az amerikai cégek által foglalkoztatottak száma Magyarországon több, mint százezer, és majdnem 17 ezer amerikai cég fektetett be az országban a múlt évben” – mondta Szabó László.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a magyar munkaerő miatt nagy az érdeklődés Magyarország iránt. „Nagyon-nagyon intelligens a magyar munkaerő. Nagyon-nagyon alacsony a társasági adó kulcsa, a kormányzat ösztönzi az üzletet” – sorolta David B. Cosrtein.

A magyar export Amerikába több mint 6, a behozatal pedig 4 százalékkal nőtt az előző negyedévben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!