2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Harrach Rogánnal ellentétben meghagyná a kiskaput

2015. március 11., szerda 17:12, frissítve: szombat 15:37

Vasárnap akkor sem nyithat ki a Spar, ha benzinkúton van – ez derül ki a gazdasági bizottság módosító javaslatából, amely kedden került fel a parlament honlapjára. A bizottsági javaslat nem nevesíti a Spart, indoklásában csak az szerepel, hogy a módosítóval a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény alkalmazását kívánja segíteni úgy, hogy jogértelmezési szabályokat vezet be. A kereskedelmi lánc az egyik benzinkúttal fogott össze, a töltőállomás shopjait alakítják át Sparrá. A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény ötletgazdája, a KDNP-s Harrach-Péter Rogán Antallal ellentétben meghagyná a kiskaput.

A Spar közleménye szerint azért fogtak össze a töltőállomás-hálózattal, hogy mindennap elérhetőek legyenek a termékeik, a szupermarket tehát így szeretne kibújni a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény hatálya alól.

A kiskaput a Tesco is megtalálta, az Országgyűlés gazdasági bizottsága azonban villámgyorsan reagált. Már kedden felkerült a parlament honlapjára Rogán Antal újabb törvénymódosító javaslata, amellyel keresztbe húzná a multik számításait. A Lex Spar Express néven is értelmezhető javaslat nem nevesíti egyik bolthálózatot sem, indoklásában pedig csak az szerepel, hogy a módosítással a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény alkalmazását kívánja segíteni úgy, hogy jogértelmezési szabályokat vezet be.

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény egyik ötletgazdája, a KDNP-s Harrach Péter azonban meghagyná a kiskaput. A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerint, ha a bolt működése nem ütközik a jelenlegi törvényi feltételekbe, nyitva maradhat a hét utolsó napján is. „Ezt a kérdést meg kell vizsgálni, amennyiben kibúvást jelent a törvény szándéka alól, akkor nem támogatjuk, amennyiben egy meglévő lehetőségnek a kihasználása, akkor igen. Bevallom a Sparnak ezt a kezdeményezését részleteiben nem ismerem, tehát egyelőre nem szeretnék ezzel behatóan foglalkozni” – fogalmazott Harrach Péter.

A bolthálózat képviselője nem akart nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy jelenleg még jogászokkal vizsgálják a vasárnapi zárva tartáshoz kapcsolódó újabb törvénymódosító javaslatot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!