2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Harminc éve jött létre ismét a független Állami Számvevőszék

Hír TV

2019. október 23., szerda 08:52

Az 1989. október 23-i alkotmánymódosítással, a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásával jött létre újra a független közpénzügyi ellenőrzés Magyarországon. Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, harminc éve a magyar demokrácia pénzügyi garantőr szervezete.

Az elmúlt kilenc esztendőben az ÁSZ a működési folyamatait, illetve szervezeti struktúráját illetően alapvető megújuláson ment keresztül. Ez magában foglalta a módszertanok folyamatos fejlesztését, az ellenőrzési folyamat átalakítását a tervezéstől egészen a hasznosulásig, valamint a minőségbiztosítás, a humánerőforrás-gazdálkodás újragondolását és megerősítését. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ÁSZ tanácsadó, tudásmegosztó tevékenysége.

Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy három évtizeddel az 1989. október 23-i újjáalapítás után az ÁSZ működési folyamatait áthassa a hasznosulási szemlélet és képes legyen megfelelni a 21. századi kihívásoknak, közte a digitalizáció támasztotta elvárásoknak. Az ÁSZ megújulása együtt járt a társadalmi ismertség és bizalom erősödésével. Egy 2018-ban elvégzett reprezentatív közvélemény-kutatás arra világított rá, hogy a magyar társadalomban emelkedik az intézményt és annak tevékenységét ismerők aránya, valamint egyre többen bíznak az ÁSZ megállapításaiban.

Bővebben a témáról: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/30-eve-jott-letre-ismet-a-fuggetlen-allami-szamvevoszek

Kiadó: Állami Számvevőszék

MTI - OS