2021. 10. 21. Csütörtök Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Gazdaság

Farmer Expó: 30 éve a gazdákért

200 éve felismerték azt, hogy sikeres agrárium csak megfelelő tudás birtokában lehetséges.

Négy nap alatt 329 kiállító mintegy 30 ezer látogatót vár a 30. jubileumi Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításra a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán – hangzott el a jeles agrár-seregszemle keddi ünnepélyes megnyitóján, melyet megtisztelt jelenlétével Nagy István agrárminiszter is.

Mint falat kenyér...

„Minden egyes agrármérnökre, minden egyes középfokú végzettségű fiatalemberre és kisasszonyra úgy van szüksége a magyar agráriumnak, mint éhes embernek egy falat kenyérre” - fogalmazott az egyetemi közegre utalva a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy nem megy nélkülük, mert ők a versenyképességünk, ők a megújulásunk, ők a magyar agrárium sikerességének a zálogai. Jó 200 évvel ezelőtt már felismerték azt, hogy sikeres agrárium csak megfelelő tudás birtokában lehetséges. És ez a felismerés (mint fogalmazott) az idő múlásával egyre csak erősödik. - Ha ki akarjuk védeni az éghajlat-változásban, a klímaváltozásban rejlő nehézségeket, akkor szükséges a tudás, és szükséges mindaz, ami ezekben a fiatalemberekben benne rejtezik. Ezért is szeretném megköszönni ezt a 30 évet, azt, hogy a Farmer Expón évről-évre ráirányítják a figyelmet az agrár- és élelmiszeripar szükségességére. Ezek az ágazatok a Covid-járvány idején sem tudtak leállni; és amíg ember lesz a Földön, ez így is lesz mindig. Ami a mi küzdelmünk szépségét adja, az az, hogy a mostani 7,5 milliárd ember helyett 2050-re 9 milliárdan leszünk. Ennyi embert 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz mellett kell tudni minőségi élelmiszerrel ellátni. A világban ma is 860 millió ember éhezik – utalt az óriási kihívásra a tárcavezető.

Nagy István azzal folytatta, hogy Magyarországon háromszor több forrás jut vidékfejlesztésre a következő európai uniós ciklusban, mint amennyi eddig jutott. 4265 milliárd forintról beszélünk, ami azt jelenti, hogy most egy év alatt fogunk annyi forrást biztosítani a vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen. Ezzel óriási lehetőségek tárulnak fel Önök előtt, legyenek bár egyéni vállalkozók vagy nagyüzemek – ezekkel a szavakkal biztatta a gazdatársakat pályázásra a miniszter.

Kimerülő ökokapszula

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a Vaszkó-család a 30. születésnapját idén ünneplő Farmer Expóval nemcsak nagyot, hanem tartósat, szakmailag maradandót is alkotott. „Most itt van az ideje annak, hogy a sokféle diszciplina álljon össze, és támogasson egy ágazatot. Ez a mezőgazdaságra különösen igaz, hiszen az ökokapszulánk lassan kimerül, minőségében, mennyiségében és hatékonyságában új dolgokat kell létrehoznunk közösen.”

Kósa Lajos, aki 16 évig volt Debrecen polgármestere, úgy fogalmazott, hogy itt vagyunk az ország egyik legjelentősebb agrár-kiállításán, mely az ország egyik meghatározó agrár-felsőoktatási intézményével karöltve érte el és érte meg ezt a ne mindennapi jubileumot.

Papp László jelenlegi városvezető egyértelművé tette, hogy Debrecen a múltban, a jelenben és a jövőben is meghatározó szereplője lesz a magyar mezőgazdaságnak. „Noha a város gazdasága a rendszerváltás óta rengeteget változott (élelmiszeripari centrumból üzleti központ lettünk), ettől az agrárium még a prioritásaink között továbbra is előkelő helyen szerepel.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke is a felzárkózásunk ütemének a gyorsítását sürgette a legkülönbözőbb (termesztési, tenyésztési, humánerőforrás, stb.) területeken. - A lemaradás oka gyakran az információk hiánya, aminek pótlásában közös felelősségünk van. Nincs mese, ma már szinte semmit nem lehet úgy csinálni, ahogyan apáink, nagyapáink tették. Természetesen a megőrzésre méltó hagyományainkat őrizni kell, de nem úszhatjuk meg a legkorszerűbb technológiák, eljárások és fajták beépítését a mindennapjainkba.

Az ünnepi megnyitó zárásaként az Új kenyér ünnepén megszentelték az új kenyeret.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Menczer: egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben

Felhívta a figyelmet: a 600 millió forintos beruházást a kormány 282 millió forinttal támogatta; a cég azt vállalta, hogy 117 munkahelyet megőriz. 2021. október 21.

Minden, amit az szja visszatérítésről tudnia kell

A visszatérítés azoknak jár, akik a 2021-es év legalább egy napján családi kedvezményre jogosultak voltak. 2021. október 21.

A gazdák helyett ismét Brüsszel mellé állt a magyar baloldal

Egyre több tanulmány szerint katasztrófához vezet Brüsszel fenntarthatóbb mezőgazdaságot és élelmiszer-előállítást célzó stratégiája. 2021. október 21.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!