2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Évtizedetek óta nem készült ilyen kevés bor Európában

Hír TV

2018. április 25., szerda 15:33, frissítve: szerda 16:27

A klímaváltozás miatt fokozatosan átalakul az európai bortermelés. A francia termelők szervezete szerint a szélsőséges időjárás miatt 60 éve nem készült olyan kevés bor Európában, mint tavaly. Attól tartanak, hogy a francia borok helyét az angolok vehetik át, néhány évtizeden belül.

A Franciaország középső részén található Loire-völgye 2000 óta az UNESCO világörökség része. A friss gyümölcsösségről ismert helyi borok rendszeresen nyerik a nemzetközi versenyeket. Viszont évről évre kevesebb van belőlük.

„2017-ben 250 millió hektoliter bort készítettünk. A kétezres évek eleje óta ilyen keveset sose állítottunk elő, de Dranciaország-szerte az 50-es, 60-as évek szintjén van a bortermelés napjainkban” – mondja Jean-Marie Aurand borszakértő.

2017-ben a hideg és esős idő miatt 9 százalékkal csökkent a termelés egy évvel azelőtthöz képest. A francia termelők statisztikája szerint utoljára 1957-ben készült olyan kevés bor Európában, mint tavaly. A klímaváltozás miatt a dél-franciaországi földek is egyre jobban ki vannak téve a szélsőséges időjárásnak. A felmelegedés miatt viszont Dél-Anglia egyre alkalmasabb a bortermelésre. A francia termelők attól tartanak, hogy évtizedeken belül angol borokkal kell versenyezniük.

„Az alacsony termésátlagot elsősorban a rossz időjárás okozza. Franciaországban 19, Olaszországban 17, Spanyolországban 20 százalékkal csökkent emiatt a termelés, és a globális számokat rontotta a dél-amerikai, például chilei ültetvények rossz időjárása is. Árvíztől jégesőn át a szárazságig, egyre szélsőségesebb az időjárás a klímaváltozás miatt” – hangzik a szakvélemény.

Az európai statisztikák alapján a következő évek például a magyar bortermelők évei lehetnének, itt viszont nem lehet a nyugat-európaihoz hasonló mennyiségben bort előállítani, és sokszor a minőség fenntartása se olyan kiszámítható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!