2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Európa lábon lőtte önmagát az Oroszország elleni szankciókkal

Hír TV

2019. február 26., kedd 21:18

Tovább szigoríthatja Oroszország az Európai Unióból érkező élelmiszerek behozatalát. A csaknem öt éve tartó embargó miatt Magyarország már eddigi is több milliárd eurótól esett el. Milyen károkkal számol a kormány? A stúdióban Budai Gyula miniszteri biztos válaszolt Földi-Kovács Andrea kérdéseire.

2014 márciusában vezetett be az Európai Unió mezőgazdasági szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai beavatkozásra válaszul. Emiatt 8 milliárd eurós veszteség érte az országot, amelynek 20 százaléka az agráriumot érte. Az oroszok most tervezett újabb lépése Magyarország előtt bezárja az utolsó kiskaput is. Az orosz vámszövetség már vámtarifa javaslatokat fogalmaz azokra a termékekre, amikre eddig nem vonatkozott az embargó, ezzel lényegében megszünteti az Oroszország felé irányuló kiviteli lehetőséget.

Egy politikai problémát nem lehet gazdasági eszközökkel megoldani – véli Budai Gyula miniszteri biztos. Hazánk nagyon erős volt az élőállat, a vetőmag, keltetőtojás és konzervek kivitelében, amelyet a vámtarifák nem érintettek. Az új, születő döntés azonban épp ezeket érinti, s tavaly 70 millió euró bevételt jelentettek.

Nyakunkon a brexit, és ha a brexit és a mostani orosz szigorítás egybeesik, az olyan csapást mér az európai agráriumra, amiből az unió mezőgazdasága egyhamar nem fog tudni felállni – figyelmeztetett. Az orosz piacról kiszoruló cégek igyekeztek Kelet-Ázsia, és a Nyugat-Balkán felé nyitni, hisz Japán, Dél-Korea és Kína óriási lehetőségeket rejt, ám ezt megakasztotta tavaly az afrikai sertéspestis járvány, és most újra meg kell oldani a magyar agrárcégek menedzselését, jegyezte meg.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: