2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Gazdaság

Ennyit hajlandók engedni az árból a lakáseladók

A lakáseladást tervezők legnagyobb része, 46 százaléka maximum 5 százalékot engedne az árból, közel 29 százalékuk pedig 10 százalékkal is hajlandó lenne lejjebb vinni az árat az ingatlan.com nem reprezentatív felmérése szerint.

  • Ennyit hajlandók engedni az árból a lakáseladók
  • Több mint 15 százalékuk ugyanakkor nem hajlandó olcsóbban adni az adott lakást.
  • A lakásukat eladásra hirdetők táborában pedig mindössze 16 százalék mondta sürgősnek az értékesítést. Emögött az állhat, hogy az eladók 66-77 százaléka egyelőre biztonságban érzi munkahelyét, jövedelmét.
  • Valamint több mint 50 százalékuknak mindegy, hogy a vevő azonnal fizet vagy hitellel együtt vásárol. 18 százalékos azoknak az aránya, akik viszont azonnali fizetés esetén még árengedményt is hajlandóak adni.

A lakásukat piacra dobó tulajdonosok nagyobb része a hirdetési árat magától nem vinné lejjebb, ha viszont komoly vevő jön, akkor változik a felállás - többek között ez derül ki az ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében május közepén végzett - nem reprezentatív - felméréséből, amelyben több mint 1200 vettek részt.

Hogyan áll össze a kínálat?

A végeredmény szerint a lakáseladást tervezők többsége - 31 százaléka - a saját élethelyzete változása miatt döntött úgy, hogy eladásra kínálja az ingatlanát. Közel 16 százalékuk kisebb lakást szeretne, majdnem ugyanennyien, 15,3 százalék pedig nagyobb lakásba menne. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a koronavírus-járvány ellenére az ingatlan adásvételek mögött álló élethelyzet változások ugyanúgy megtörténtek mint korábban. Ez pedig a lakáspiac újraindulását segítheti a korlátozások megszűnését követően.

Az is kiderül a felmérésből, hogy a kínálati oldalon viszonylag kicsi - 11 százalékos - azoknak az aránya a korábban befektetési céllal lakást vásárlóknak, ami azt mutatja, hogy a befektetők nem lepték el hirtelen eladási szándékkal a piacot.

Mennyire érzik magukat biztonságban az eladók?

Az eladók többségének nem sürgős az ingatlan értékesítése: a válaszadók csupán 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az eladásra nagyon sürgősen kerítene sort. Emögöttrészben az állhat, hogy a felmérésben részt vevő ingatlantulajdonosok többsége a munkahelyét és jövedelmét biztonságban tudja, és csupán a megkérdezettek 28 százaléka érzi valamilyen szinten bizonytalannak az egzisztenciáját. A felmérésben részt vevők közül a fővárosiak és az agglomerációban, illetve a megyeszékhelyeken élők érzik leginkább biztonságban a jövőjüket (73-77 százalékuk). A megyeszékhelyek vonzáskörzetében, illetve a kisebb vidéki településeken lakást eladók érezték úgy a legnagyobb arányban, hogy a munkahelyük, jövedelmük valamilyen szinten bizonytalan (31-34 százalék).

Mekkora árengedményre hajlandóak?

A fenti eredmények fényében a lakáseladók meglehetősen vegyesen állnak az árengedményhez. A lakáseladók 1 százaléka akkor csökkentené a meghirdetett árat saját magától, ha egy héten belül nem jelentkezik érte valaki az adott áron, 11 százalékuk erre 1 hónapot várna. Több mint 17 százalékuk 3 hónapot, 23 százalékuk 6 hónapig várnak a vevőre, addig nem árulnák olcsóbban az ingatlant. Beszédes, hogy a lakáseladást tervezők 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy magától nem szeretné az eredetileg meghirdetett árat csökkenteni, és inkább elállna az eladástól.

Más a helyzet viszont, ha komoly vevő kerül a képbe, ebben az esetben az ingatlan.com felmérése szerint a vevőknek van esélyük az alkura. Minden második lakáseladó - 46 százalék - 5 százalékot hajlandó engedni az általa megszabott árból. Közel 29 százalékuk viszont akár 5-10 százalékos alkura is nyitott lenne. Alig több mint 9 százalékuk pedig el tud képzelni akár 10-20 százalékos engedményt is. Ugyanakkor a lakáseladók 15 százaléka ebben az esetben sem alkudna. Balogh László azt mondta, összességében az látszik, hogy lakáseladók háromnegyede engedne az árból 5-10 százalékot, ami egy 30-50 millió forintos lakás esetében 1,5-5 millió forint körüli összeget jelentene.

Szintén érdekes, hogy a jelenlegi helyzetben a legtöbb tulajdonosnak mindegy, hogy a vevő készpénzzel, átutalással fizet, vagy hitelből is finanszírozza a vásárlást, 55 százalékuk ugyanis egyformán örül minden komoly szándékú vásárlónak. Közel 18 százalék pedig azt mondta, ha készpénzes vevő jön, akkor még valamennyit hajlandó engedni a vételárból.

A koronavírus az ingatlanközvetítőknek is segíthet

A tulajdonosok hozzáállásán is változtatott a koronavírus-járvány. Az ingatlan.com oldalán saját lakásukat áruló tulajdonosok csupán 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a koronavírus-járványt megelőzően ingatlanközvetítőnek is adott (volna) értékesítési megbízást. A járványhelyzet elmúltával azonban a lakáseladók 35 százaléka fogadná el ingatlanközvetítő segítségét. Az ingatlan.com szakértője szerint a változás annak köszönhető, hogy sokak szerint a járványhelyzet utáni gazdasági helyzetben az ingatlanértékesítés a korábbinál nehezebbé válhat, amihez már szívesebben kérik szakember segítségét.

Ingatlan.com

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!