2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ellentmondás van a Fideszen belül a földek privatizációjáról

,

2015. július 18., szombat 19:35, frissítve: vasárnap 10:59

Támogatja az állami földek tulajdonba adását a gazdáknak a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István szerint a Magosz nem azt javasolja, hogy a bérlők váljanak automatikusan a terület új uraivá. A kommunikációs államtitkár másként értelmezi a gazdaszervezet privatizációs törekvéseit. A Magosz elnöke azt hangoztatta, hogy az állami földet piaci áron értékesítenék, vevő pedig csak helyben lakó gazda lehet, gazdasági társaság nem.

A Magosz 300-350 ezer hektár állami földet adna magántulajdonba. Gazdasági társaságok nem lehetnének vevők, hiszen a cégek értékesítésével a területek is külföldi tulajdonba kerülhetnének.

A 300-350 ezer hektárból 60 ezer hektár elaprózott parcella, a földek között osztatlan közös tulajdonú állami területek is vannak – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Magosz alelnöke, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is. „Művelés alatt lévő szántó, gyümölcsös, tehát az ehhez hasonló vagy éppenséggel már egy letermett, kipusztulófélben lévő gyümölcsös, ezeket véglegesen adják tulajdonba úgy, hogy egy megfelelő hitelkonstrukció legyen hozzá, hogy a gazda tudja azt, hogy hosszú távon mire takarékoskodjon, hogyan tudja ezt visszafizetni. Természetesen úgy, hogy ez minimum egy húsz éves hitelkonstrukció legyen, és természetesen, hogy minimum húsz évig ez a terület ne legyen értékesíthető, tehát értékesítési tilalom legyen a területen” – mondta Jakab István.

A földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára szerint a bérlők elővásárlási joga egyelőre nyitott kérdés. Nagy István is azt hangoztatta, hogy a privatizációval sem kerülhet magyar föld külföldi tulajdonba. „Nagyon komoly kizáró tényezői vannak. Állampolgárságnak kell hozzátartozni, helyben lakásnak kell, életvitelszerű ott tartózkodásnak kell hozzájárulni, a mezőgazdaságból megélhetésnek és szakképzésnek kell hozzájárulni. Tehát a földtörvény és a földforgalmi törvény nagyon komoly garanciákat tesz azért, hogy ez magyar kézben maradhasson” – hangsúlyozta Nagy István.

A földművelésügyi államtitkárral ellentétben a kommunikációs államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy a Magosz automatikusan tulajdonost csinálna az állami földek bérlőiből. „Az ő felvetésük kifejezetten a kis- és közepes gazdálkodókat erősítené azzal, hogy haszonbérlet helyett földtulajdonná alakulna át vagy az ő tulajdonuk, vagy aki megveszi ezt a földet” – mondta Giró-Szász András.

A Magosz felvetése megosztja a kormánypártokat, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke a Hír TV stúdiójában azt mondta, hogy nem szavazza meg a földprivatizációt. „Én abban bízom, hogy a kormány tagjaiban van annyi bölcsesség, hogy felmérik a jogi helyzetet, felmérik, hogy milyen alkotmánysérelem következhet be, és a politikai kárt is” – mondta Turi-kovács Béla.


Az LMP szakpolitikusa, aki maga is gazdálkodik, azt mondja, hogy a magánosítás nyertesei a nagybirtokosok lennének. „Szomszédos telket az tud megvásárolni, akinek esetleg a magyar mozaikolt birtokstruktúrában nagyon sok helyen van már földje. Akinek nincs földje, vagy csak egy helyen van, az kívül reked ezen a rendszeren” – véli Sallai R. Benedek.

Az Élőlánc Magyarországért is tiltakozik a tervezett privatizáció ellen, a párt szerint nem juthatnak földtulajdonhoz olyanok, akik vitatható módon nyertek az elmúlt években kiírt haszonbérleti pályázatokon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!