2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Elhalasztották a védővám bevezetését

Hír TV

2018. május 1., kedd 08:20, frissítve: kedd 21:36

Júniusra halasztotta az Európai Uniót is érintő védővám bevezetését Donald Trump. Washington márciusban döntött úgy, hogy 25, illetve 10 százalékos védővámot vet ki a fémimportra, a május 1-i határidő lejártával azonban inkább további tárgyalásokat jelentett be. Az amerikai fémipar két legnagyobb beszállítója Kanada és az Európai Unió.

„Ma azzal védem meg Amerika nemzetbiztonságát, hogy vámokat vetek ki az alumínium- és acélimportra. 25 százalékos vám kerül a külföldről behozott acélra, 10 százalék pedig az alumíniumra, amint átlépi a határt. A dömping jobban sújtott minket, mint bármelyik más országot a világon, versenyképtelenné tette a gyárainkat, a vállalkozásainkat. Akarjuk, hogy acél érkezzen az országba, de igazságos keretek között, szeretnénk megvédeni a munkásainkat és a vállalatainkat” – ezekkel a szavakkal jelentette be márciusban Donald Trump az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámokat.

A külföldről behozott árukra kivetett sarccal Trump az amerikai gazdaság megerősítésére tett kampányígéretét akarja beváltani. Az amerikai elnök az Európai Unióval, Kanadával, Mexikóval, Brazíliával, Ausztráliával és Argentínával kivételt tett, azaz május elsejéig türelmi időt adott az intézkedés életbe léptetéséig. Ennek lejártával azonban újabb 30 napig adott haladékot a két legnagyobb beszállítónak, Kanadának és az Európai Uniónak, valamint Mexikónak.

Az Egyesült Államok legnagyobb acélimportőre, Kanada szerint biztonságpolitikai kockázatot is jelent, ha Washington kevesebb fémet enged be az országba.

„Kanadai alumíniumot használnak az amerikai vadászrepülőgépekhez, kanadai acélból építik az amerikai páncélozott járműveket. Nincs még két olyan ország, ami szorosabban kapcsolódna egymáshoz ezekben az iparágakban, mint az Egyesült Államok és Kanada” – mondta Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök.

A többi három állammal pedig a már folyamatban lévő tárgyalások lezárultát várják az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, azaz a NAFTA keretein belül. Mexikó azonban egyelőre elfogadhatatlannak tartja az amerikai ajánlatot. Az autóimportot is szabályozó szerződéstervezetben Washington megszabná, hogy az Egyesült Államokba importált autókban milyen mértékben legyenek regionálisan gyártott alkatrészek, valamint azt is, hogy mindezekért mekkora munkabért fizethetnek.

„Egyszerűen elfogadhatatlan, a százalékok, az átmeneti idő, a szigorítások. Meg kell értenünk az Egyesült Államok ajánlatát, ami olyan, mint egy lakat egy rakás másik lakaton. Képzeljenek el egy járművet, amiben megvan a szükséges százalék, de nincs benne minden alap alkatrész, vagy mondjuk benne van, de nincs összhangban az acél és alumíniumkvótával, vagy mondjuk mindezek megvannak, de nem elégséges a fizetési arány” – közölte Eduardo Solis, a mexikói autóipari érdekképviselet vezetője, arra utalva, hogy a védővámok alól az ázsiai beszállítók, Kína, Dél-Korea és Japán nem mentesültek.

Kína erre válaszintézkedéseket hozott több amerikai termékre, köztük olyanokra is, amelyek legnagyobb felvevőpiaca éppen Kína. Vannak tehát olyan ágazatok – például a szójatermesztés – amelyek pont azért kerültek veszélybe, mert meg akarták védeni őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!