2020. október 24.,
szombat, Salamon napja

Elemző: a gazdaságélénkítés a nemzetállamok háttérbe szorításával is járhat

MTI

2020. május 20., szerda 11:25

Fennáll a veszélye, hogy a gazdaságélénkítés fátyla alatt az Európai Unió bizonyos hatásköröket elvenne a nemzetállamoktól és ez hátrányos lenne Magyarországnak is - mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Deák Dániel felidézte, hogy Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár egy 500 milliárd eurós európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Az ötlet szerint az Európai Bizottság venne fel kedvező kamatozású hitelt és ezt osztanák szét a tagállamok között - magyarázta.

Fontos hangsúlyozni, hogy a javaslatban a gazdaságélénkítő szándék mellett megmutatkozik a nemzetállamokat háttérbe szorító törekvés is - fogalmazott az elemző. A francia államfő hétfőn, a javaslat bejelentésének sajtótájékoztatóján nyíltan beszelt arról, hogy az Európai Unió intézményeinek szeretne több szerepet belpolitikai és gazdasági téren is - tette hozzá.

A visegrádi négyeknek most úgy kell lavírozniuk, hogy a gazdasági élénkítés ne párosuljon a nemzetállamok háttérbeszorításával - jelentette ki Deák Dániel.

 

MTI