2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Egyre többen kérik fizetésüket készpénzben

Egyre többen kérik készpénzben a fizetésüket a banki szolgáltatások drágulása miatt. A pénzintézetek többsége már bejelentette új tarifáit. Szakemberek szerint azonban nemcsak a tranzakciós illeték emelésének költségét, hanem a bankközi jutalék korlátozásából eredő bevételkiesést is ügyfeleikre háríthatják majd a bankok.

„Havonta olyan 1500 forint a számlavezetési díj, plusz a tranzakciós adók – nyilatkozta a Hír TV-nek Lindmayer Viktor számlatulajdonos. – Úgy gondoljuk, érdemes lenne megnézni, hogy más bankoknál milyen kedvező tarifacsomagokat lehetne találni.” Lindmayerékhez hasonlóan egyre többen gondolkodnak el azon, mennyit spórolhatnak számlacsomag-, vagy bankváltással. Van olyan pénzintézet, amely már szeptembertől, de van, amelyik a következő hetekben emeli díjait.

„Körülbelül 30 százalékkal fognak emelkedni a bankszámlához kapcsolódó költségek – véli a Bankráció.hu pénzügyi szakértője. – Van, akinél a számlavezetési-díj lehet magasabb, van, ahol megszüntetik az ingyenes bankkártyát, vagy kevesebb alkalommal tudunk majd a bankautomatából ingyenesen vagy kedvezményesen készpénzt felvenni” – tette hozzá Gergely Péter.

A statisztikák szerint a lakosság több mint kétharmadának van legalább egy bankkártyája. A drágulás miatt azonban egyre többen szüntetik meg folyószámlájukat, és kérik fizetésüket inkább készpénzben. „Általános adatokat nem látunk még jelenleg a bankrendszerből, de visszajelzések alapján, becslések alapján, úgy tűnik, hogy valóban van egy ilyenfajta hatás, hogy a készpénzes fizetés előtérbe került” – közölte Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője.

A készpénzes bérfizetés viszont a munkáltatóknak okoz többletköltséget, és ha már aláírt munkaszerződés van, nehéz váltani. „Azok a munkavállalók, akik most abban a helyzetben vannak, hogy már egy meglévő munkaszerződésben az utalásos megoldásban állapodtak meg, nyilván nem kötelezhetik egyoldalúan a munkáltatót, hogy akkor a jövő hónaptól ők készpénzben kérik a munkabérüket” – magyarázza Goda Márk munkajogász.

Szakemberek szerint ráadásul tovább nőhetnek a banki tarifák, ha a parlament elfogadja a bankközi jutalék csökkentését. „Egyszerű matematika, hogy minden egyes tranzakció úgy indul a banknak, hogy az mínusz 10 bázispont. Tehát veszteséget termelő fizetési eszközről van szó a bankkártya esetében, hogyha jelentősen csökken az interchange” – közölte Hemberger András, a MasterCard regionális igazgatója.

A bevételkiesést pedig az ügyfelek fizethetik meg, a Magyar Bankszövetség szerint az éves kártyadíjak nőhetnek majd emiatt.

További részletek 19 óra 30 perctől a Bruttóban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!