2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Duna House: átalakul a fővárosi ingatlanpiac

Átalakul a fővárosi ingatlanpiac, a Duna House elemzése szerint megnőtt a kereslet a belvárosi lakások iránt, miközben visszaszorult a harmadik helyre a korábbi csúcstartó, Angyalföld.

  • Duna House: átalakul a fővárosi ingatlanpiac

A társaság elemzése szerint a keresleti lista végén is átrendeződtek a kerületek: a XVII. kerület a sereghajtók közé kerül, 2022 augusztusa óta az érdeklődők mindössze 3,7 százaléka keres itt ingatlant.

Közölték, az idei év erőteljes változásokat hozott az ingatlanpiacon, mivel a potenciális vevők elsődlegesen az ingatlanok energetikai jellemzői alapján választanak, miközben a kínálatban egyre több a korszerűtlen otthon.

Hozzátették, a fordulat országosan és Budapesten is érezékelhető: a fővárosban a belvárosi kerületek, a VII. kerület, Erzsébetváros, valamint a VI. kerület, Terézváros áll az első két helyen. A befektetők által kedvelt belvárosi területeken főként régi bérházak polgári lakásai alkotják a felhozatalt, ám az ezekből létrehozott, szétválasztott kislakások az alacsony fenntartási költségeik miatt nagyon jól bérbe adhatók.

A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House pr- és elemzési vezetőjét, aki elmondta: a XVII. kerület Budapest legnagyobb méretű kerülete, Rákosmente közel 90 ezres lakosságával a főváros hetedik legnépesebb része, amely korábban nagyon népszerű volt, hiszen a nagyobb térre és a nyugalomra vágyó fővárosiak is előszeretettel választották a zsúfolt belváros és a túl távoli agglomeráció helyett. Az ingatlanok energetikai korszerűségének felértékelődésével azonban egyre inkább veszített vonzerejéből a terület.

Az érdeklődés átalakulása nem csak a népszerűségi lista élén tapasztalható, az elemzés szerint idén októberben Csepel, Soroksár és Rákosmente végzett az érdeklődési ranglista végén: ez utóbbi kerületben tavaly még a vevők 5,3 százaléka keresett ingatlant, míg az idén augusztus óta az érdeklődők mindössze 3,7 százaléka keres célzottan rákosmenti ingatlanokat.

Az értékesítési statisztikai adatok szerint 2021-ben több mint ezer ingatlan cserélt gazdát Rákosmentén, átlagosan 50 millió forint körül költöttek a vásárlók ingatlanra itt, ami megközelítőleg 610 ezer forintos átlagos négyzetméterár a téglaépítésű otthonok esetében.

A Duna House becslése alapján 2022 első háromnegyed évében országosan 102 ezer ingatlanpiaci tranzakció történt, amelyből a budapesti adásvételek aránya 26-28 százalék. Tavaly a statisztikai adatok szerint összesen 161 ezer adásvétel történt, ebből közel 37 ezer a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!