2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Drágulnak a lakáshitelek

Hír TV

2018. július 16., hétfő 07:10, frissítve: hétfő 09:31

A hónap elején több banknál is rég nem látott emelkedésnek indultak a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei - olvasható a Népszavában. Június elejéhez képest akár 85 százalékponttal is nőttek a kamatok - a lap szerint ennek a romló világgazdasági hangulat, valamint az Európa-szerte beindult kamatemelés az oka. Az óvatos kamatemelés már év eleje óta tart a változó kamatozású kölcsönöknél, de egyre több fix kamatozású terméknél is érzékelhető a növekedés.

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint tavaly év végén már csaknem egymillió lakáshitel-szerződéssel rendelkeztek a magyar háztartások.

Jobbik: Meglepő a bankok viselkedése

Meglepő, hogy a magyar bankok már beáraztak egy várható pénzügyi eseményt, miközben a kamatláb emelések nem is történtek meg - így reagált a Hír TV reggeli műsorában a Jobbik alelnöke arra, hogy Magyarországon ismét drágulni kezdtek a lakáshitelek.

Még kamatemelés sem következett be a magyar piacon, igenis meglepő az, hogy a bankok már úgy viselkednek, mint hogy ha a különböző központi árfolyamok, kamatlábak elkezdtek volna elszállni - mondta Z. Kárpát Dániel.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Nem csak a lakáshitel drágul

Milliókkal drágulhatnak a készházak az áfaemelés miatt, a Világgazdaság azt írja: több millió forintos áremelés fenyegeti a zömmel CSOK-os vásárlói kört. A kedvezményes lakásépítése áfa csak 2020-ig érvényes, akkor ismét 27 százalékra ugrik a jelenlegi öt százalékról. Egy 80 négyzetméteres házat 27 százalékos áfa mellett a mostaninál legalább négymillió forinttal drágábban lehet felépíteni - írja a Világgazdaság. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint tizennyolc százalékos áfa mellett még nem zuhanna össze a piac.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!