2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Digitalizációval küzdene a készpénz ellen a szakminiszter

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 21:01, frissítve: csütörtök 22:22

Varga Mihály hadat üzent a sárga csekkeknek is. A szándék dicséretes az egyik bankvezető szerint, ám a szemléletváltás eltart még egy darabig Magyarországon.

A pénzügyminiszter május közepén üzent hadat a fehér vagy sárga csekkeknek és a nadrágzsebben hordott pénznek.

A digitalizáció eszközei jelenjenek meg a mindennapi életben is egyre inkább. Gondolok itt a sárga csekkek eltűnésére vagy a készpénzforgalom, ami brutálisra nőtt az elmúlt években, az csökkenjen, lehetőség szerint olyan digitális eszközt tudjunk biztosítani vagy támogatni a magyar gazdaságban, ami elősegíti például a készpénzforgalom szűkítését - mondta korábban Varga Mihály.

A kártyás fizetést vagy a banki átutalást illeték terheli, így nem meglepetés, hogy a készpénzforgalom megugrott az elmúlt években.

2014-ben 3353 milliárd forintnyi készpénz volt forgalomban. Idén áprilisban már közel 2000 milliárddal több. Budapesten is találni olyan kávézót vagy éttermet, ahol nem lehet bankkártyával fizetni. A miértről hallgatnak a tulajdonosok, üzemeltetők.

Ha megnézzük, hogy Magyarországon mekkora teret tudott hódítani a bankkártyás fizetés és a készpénzes fizetés, akkor ez még elgondolkodtató, hiszen a készpénz az még nagyon fontos, nagyon fontos tényező a mindennapjainkban - a készpénz visszaszorítását a Takarékbank elnök-vezérigazgatója is érintette a Világgazdaság című lap konferenciáján.

Az emberek még mindig a pénzt szeretik számolni, a föníciaiak feltalálták, és az elmúlt háromezer évben nem sikerül kivezetni a piacról, hiába volt csekkes megoldás, bankkártyás megoldás, ez valahogy az emberi természethez hozzátartozik, hogy a zsákmányt szeretjük megnézni és biztos helyen tudni, de el kell azon gondolkodni, hogy a digitális világban el kell fogadnunk, hogy a digitális pénz is pénz, a digitális pénz is biztonságban van, ha ezt megszokjuk, akkor sokkal nagyobb tér lesz abban, hogy az emberek merik digitális környezetben tartani a pénzüket - mondta Vida József.

A készpénzforgalom csökkentésével 150 milliárd forintot lehetne évente megspórolni Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!