2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Gazdaság

Devizahitelek: tovább nem lehetett halasztani

Korábban is forintosíthatták volna a devizahiteleket a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzője szerint. Barcza György azt mondta, a kormányban mostanra érett meg annak gondolata, hogy a svájci frankban vagy euróban felvett kölcsönök a nemzetgazdaságra nézve is kockázatosak az árfolyamváltozás miatt. A forintra váltott hitelek kamata ma még nem ismert.

A forinthitelt tíz százalék feletti kamatra adták a bankok tíz éve, míg a devizakölcsönre 4 százalékot tettek rá. Mára a jegybanki alapkamat csökkentésének köszönhetően a kamatszint kiegyenlítődött és négy százalék körül mozog.

A hírek szerint a devizahitelesek a forintosítás után fix kamat és referenciakamat közül választhatnak. A referenciakamat várhatóan a bankközi kamat lesz, amelyre minden bank ráteszi a maga hasznát, az úgynevezett kamatfelárat. A referenciakamatot a jegybanki alapkamat határozza meg, amely most történelmi mélységben van. 2,1 százalék, és jövő év végéig ennyi is marad a Magyar Nemzeti Bank szándéka szerint. „A referenciakamatozásnak természetesen az az előnye, hogy a kezdet kezdetén eléggé alacsony a törlesztőrészlet annak következtében, hogy alacsony a kamatszint, ugyanakkor, amennyiben megemeli a Magyar Nemzeti Bank az irányadó rátáját, akkor ezeknek a hiteleknek a kamatszintje is magasba szökhet, így később magasabb lehet akár a törlesztőrészlet is. Természetesen lefelé is mehetnek a kamatszintek, de erre kisebb az esély. A fix kamatozásúaknak az az előnyük, hogy éveken keresztül fix törlesztőrészletet biztosítanak, tehát például egy három évre fixált hitelnek három évig nem változik a törlesztőrészlete” – mondta Palkó István, a Portfólió.hu vezető elemzője.

A fix kamatozású hitel azonban drágább a referenciakamatozású kölcsönnél.

Barcza szerint korábban kellett volna elindítani

A Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzője azt mondja, hogy a forintosítást korábban is meg lehetett volna lépni. 2011 első felében a svájci frank árfolyama még 220 forint alatt volt, az euró pedig 270 forint körül mozgott. „Technikailag valószínűleg lett volna rá lehetőség, de azt látni kell, hogy a kormány már nagyon korán, már 2011-ben elindította a végtörlesztést egy jóval kedvezményesebb árfolyamon, aztán bevezette a Nemzeti Eszközkezelő intézményét, bevezette az árfolyamgátat, tehát nagyon sok lépést tett a devizahitelesek védelme érdekében. Valószínűleg, úgymond, most érett meg az a gondolat, hogy a devizahitelek hosszú távon az egész országra nézve, a nemzetgazdaságra nézve jelentenek kockázatot” – vélekedett Barcza György.

A devizahiteleket 256 forintos svájci frankon és 309 forintos eurón forintosítják.

Magasabb is lehet a törlesztő?

Elképzelhető, hogy a devizahitelek forintosítása után magasabb törlesztőrészletet kell fizetnie az adósnak, mint most – mondta a Hír TV-nek Pogátsa Zoltán.

A közgazdász szerint ez akkor fordulhat elő, ha a forintkamat az egekbe szökik. Pogátsa szerint a forintkamat alakulása alapvetően a makrogazdasági környezettől és az államkötvények hozamától függ. Most ugyan alacsonyan van a kamat, de a piaci körülmények ezt könnyen befolyásolhatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!