2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Czomba: átláthatóbb a foglalkoztatási rendszer

Átláthatóbb és megbízhatóbb az egyszerűsített foglalkoztatási rendszer, mióta átszervezték – jelentette ki Kiskőrösön Czomba Sándor. Az államtitkár szerint ennek is köszönhető, hogy ma két és félszer több a bejelentett idénymunkás és alkalmi munkavállaló, mint 2010-ben. Az államnak idén 8 milliárd forint bevétele van az egyszerűsített foglalkoztatásból.

Kétszázezren dolgoznak ma Magyarországon egyszerűsített foglalkoztatásban. Az idénymunkások és alkalmi munkavállalók száma három évvel ezelőtt ennek a fele sem volt a szocialista kormány egyik intézkedése miatt. „Csak annyi probléma volt vele, hogy óriási adminisztrációt tettek mögé, és gyakorlatilag annyit kellett fizetni egy alkalmilag foglalkoztatott után, mintha egyébként határozott időre, megbízatásos jogviszonyban foglalkoztatnék valakit. Na, hát ez teljesen padlóra tette a rendszert” – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Az átdolgozott rendszer jóval népszerűbb. Az államtitkár kiemelte: az egyszerűsített, alkalmi foglalkoztatás nem az állandó munkahely helyett van, hanem azt egészítheti ki. „Ez az egyedüli foglalkoztatási forma, ami mellett a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, vagy egyéb szociális ellátás nem szűnik meg, tehát nyugodtan lehet amellett is dolgozni. De akinek főállásban munkaviszonya van és egyébként szeretne kiegészítő tevékenységként ezzel foglalkozni, annak sincs semmi akadálya” – hangsúlyozta Czomba Sándor.

A kereskedelem és a vendéglátás főként a nagyvárosokban ad alkalmi munkát, vidéken még mindig a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkásokra van a legnagyobb szükség. „Ahol erős növénytermesztés mellett vagy helyett inkább a zöldség-, gyümölcs-, netán szőlőtermelés folyik, ezek közismerten nagyon erős kézi munkaerőt igényelnek. Nincs mese, itt oda kell állni és meg kell csinálni a munkát” – mondta Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője.


Az új rendszer átláthatóbb és megbízhatóbb: a munkaadó telefonon vagy interneten – még a munka megkezdése előtt – bejelenti dolgozóját egy adott időszakra, megadva a taj számát és adószámát, az ezzel járó költséget pedig ráterhelik a számlájára minden nap végén. „Előnyös, mert nem kell velük szerződést kötnöm hosszú távra, mert így, ha ennek a beruházásnak vége lesz, nem biztos, hogy tudnám őket alkalmazni. Így nekik is most van munkalehetőségük, nekem is megoldódik ezzel a hirtelen jött munkáshiány, és ez így mindkettőnknek jó” – mondta egy vállalkozó.

A kormány a fiatalokat is igyekszik támogatni: 7000 diáknak hirdettek 2 hónapos nyári munkát, amire a létszám már be is telt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!